Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Smrtící nákaza si již vyžádala devět mrtvých!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: evak - 
28. května 2011
15:45

V Německu se šíří smrtelná epidemie z bakterie EHEC. Zemřelo již devět lidí a tisíce jich bylo nakažených. Kontaminované jsou prý španělské a holandské okurky, které byly hnojeny močůvkou.

"Na mě působí EHEC-vlna vážněji než prasečí chřipka," řekl Dr. Reinhard Brunkhorst, předseda Německé nefrologické společnosti serveru Bild.de. Infikovaní jsou závislí na dodávkách krve. Jenže vzhledem k tomu, že epidemie už postihla přes tisíc lidí, transfuze pomalu dochází. "Jsme teď závislí na dárcích," vyzývá hamburská transfuzní služba na internetu.

Německo není jediná země, kde se nemoc objevila. První případy už hlásí i Švédsko, Dánsko, Švýcarsko a Rakousko. Bild v sobotu oznámil, že nemoci nově podlehly osmatřicetiletá žena v Kielu a sedmaosmdesátiletá žena v Hamburku.

Česko zatím bez EHECu

V České republice byly okurky staženy jen z některých obchodů. Lidé vyhledávají hlavně českou zeleninu, protože zde zemědělci nepoužívají močůvku ke hnojení. Pokud by se epidemie dostala k nám, obchodní řetězce jsou připraveny stáhnout veškeré španělské a holandské okurky.

Lidé by měli jíst hlavně vařenou zeleninu. Pokud se bez syrové neobejdou, měli by dbát na důkladné omytí a vyhledávat hlavně tuzemské výrobky.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

aleia ( 29. května 2011 00:17 )

My si ani nemusíme nic kupovat.Stačí otevřít okno a všechny coli,listerie,huseci,streptokoky,plísně atd.nám sypou na hlavu a do bytů.Že sousedi vysypali sáček z vysavače z balkónu se z jejich špíny vzpamatovávám 4roky.Transfůze mě zatím minuly jen proto,že teď raději léčí prášky.Ale špinavé koberce,deky,boty,rohožky si stále ,čistí´tak,že to vyklepou z balkónu.Když někdy vidím na tv barrandov Máte doma uklizeno? je zázrak že žijeme!

anasyi ( 29. května 2011 00:15 )

sydnicka,pokud spañelsko je zarazeno do exotickych zemi,tudiz mezi dodavatelem a odberatelem musi dojit i k informaci o kontrole.Tzn., vystaveni vystupniho certifiatu,ze to zbozi,muze opustit uzemi spanelska atd.Tohle jaksi Nemcum chybi.Jak je tedy mozne,ze takovi pintlich si mlati pusou i za cenu toho,ze jim nekdo muze verejne predlozit prave ten certifikat a jaksi je umlcet.A jak pises ze za prve,ja si sama uvedomuji pokroky vedy,takze vim,kam se veda posunula.Za druhe,tady s tebou nesouhlasim.Pomerance a mandariny dostavaji chemicke osetreni jen proti skudcum,jine chemicke osetreni nedostavaji,zadne praskovani!!!!Pokud si utrhnu pomeranc nebo mandarinku,oloupu si ji jen na zaklade zakousnuti se do ni,ci neho (pomerance).Dale nemas pravdu v tom,ze by si odberatel nemohl urcit,jakou pozaduje kvalitu.Pokud k nam prijede kamion expeduje se vse,dle toho,cehoz odberatel zada, stim,ze ma i vystupni certifikat o miste vydani,o miste pestovani a dne,dy byla provedena kontrola.Takze od nas,zadny kamion bez tohoto neodjede,a ani nemuze odjet,kvuli propadne kontrole,ktera se provadi i na silnicich,takze to si zrejme nikdo ani nelajzne,aby nedolozil odud zbozi pochazi a nehlede na to,aby zbozi nebylo osetreno kauzuli o dni kontroly.Nevim,de ty se pohybujes,ja se pohybuji v teto sfere a v dalsich.Pokud te i zajima,mam zahradu o 5000 pomerancovych stromu.S cim ale s tebou souhlasim je fakt,ze tohle je o vyrizovani,ale ja si spise myslim o tom,ze Nemci se chteji dostat z nejakych obchodnich zavazku,ze chteji prejit na jine dodavatele,mozna levnejsi,s tim,ze by ale prodejni cena produktu zustala stejna.Aby nekoho dostali na trh,musi nekoho preci vysachovat.Takhle si to vysvetluji ja.Na konci pises,ze spanelso je na tom o trochu lepe nez v letech 70-80.Ja bych rekla o hodne lepe.Nezapomen na jednu vec,ze v te dobe ti lide nemohli nic.A podle ceho usuzujes,ze v tech letech byli spise ciganskym narodem?Ne vsichni spañele jsou cerni a o spanelskyho cigana tu nezavadis a ani nezavad

sydnicka ( 28. května 2011 23:29 )

Za prve, dnesni veda vi toho vice nez v 70,80-tych letech. Za druhe jiz davno se upozornuje ,ze ovoce a zelenina ze Spanelska, Holandska, Italie atd. je silne prepraskovana a lide si maji napr. po oloupani pomerancu umyt ruce. Nemluve o ananasech, melounech. Problem je EU, protoze toto zbozi se dovazi prakt. bez kontrol a pod kvalitou EU. Dnes uz nemuze zadny stat rict - takovou kvalitu chceme a na hranicich ji potom kontrolovat. A ani v Nemecku nikdo nemluvi o tom, ze by ty bakterie nemohly byt z Nemecka.Muze to byt i vyrizovani si uctu mezi firmami. Nase rodina si vzdy snazila dodrzovat zakladni hygienu a do restauraci atd. pokud mozno nechodime protoze vim jak to tam casto chodi ( a je jedno kde) Spanelsko je jiz v soucasnosti na tom trochu lepe, ale v tech 70-80tych letech bylo spise ciganskym narodem.

anasyi ( 28. května 2011 22:51 )

sydnicka,zrejme jsi ani nepochopila jednu vec a to,ze ve spanelsku neni ani jeden zaznam umrti.Pred chvili ukazovali v televizi trhy,ktere jsou zasobovany od jmenovanych farem.To ze poukazujes na dobu tveho dedy,kdy jste jezdili na dovolenou do jeho bytu,to jste se nebali do Spanelska jezdit aby jste nahodou neco nechytli? Muzes mi jen tak pro zajimavost rici,jaka bude reakce Nemcu,pokud se opravdu verejnosti predlozi,ze bakterie nepochazi ze spañelska,ale z Nemecka?Pokud je mi znamo,spañele maji zajem to predlozit verejnosti,jenom aby nam Nemci nezacali delat mrtve brouky ze?A jak tobe muze byt jedno kdo je na vine a kdo neni?Spousta lidem to jedno neni.Takze si spise myslim,ze jsi mela napsat ze v obchodech jejich zbozi nekupujes a nebudes kupovat a je ti jedno kdo je na vine.Ono se nekdy vyplaci mluvit a psat sama za sebe

sydnicka ( 28. května 2011 22:30 )

nevim co je na tom nepochopit. Spanelsko znam z doby kdy v Cesku se jedly kubanske pomerance Muj ded. tam mnel koupeny byt a jezdili jsme tam nekolikrat do roka. Problemy byly uz tehdy. Staci aby se neco jeste stalo a lide zacnou opravdu rusit dovolene ve Spanelsku. Potom se nekteri uz moc smat nebudou. Spanelsti zemedelci se uz moc ted smat nebudou - hlavne ti co maji smlouvy s Nemeckem. Lide v obchodech jejich zbozi nekupuji. A je jedno kdo je na vinne.

Zobrazit celou diskusi