Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Smrtící nákazu šíří okurky ze Španělska!

Fotografie
Odborníci z Hamburského ústavu pro hygienu musí mít ochranné obleky - Ilustrační foto  (Autor: internal)
Autor: mivr, INT - 
26. května 2011
12:07

Bakterie EHEC se dál šíří Německem a zabíjí. Pět lidí už na nákazu zemřelo, 600 osob je infikovaných. Zdrojem nebezpečné střevní nákazy jsou salátové okurky ze Španělska. Hygienický institut v Hamburku je označil za nosiče choroboplodných zárodků. Žádný lék dosud nepomáhal. Vědci jsou teď ale přesvědčeni, že objevili, co je vlastně tato nemoc zač. Tím dávají lidem naději, že se najdou antibiotika, která je zachrání.

Španělské okurky roznášejí smrtící bakterii EHEC, která způsobuje krvácivé průjmy, oznámila ministryně zdravotnictví spolkové země Hamburk Cornelia Prüfer-Storck ve čtvrtek odpoledne.

EHEC byl jednoznačně zjištěn u tří okurek ze Španělska. Výsledky analýz, které zatím byly provedeny jen v Hamburku, ještě mají potvrdit další měření. "Nelze vyloučit, že by zdroji nákazy mohly být i další potraviny," řekla Prüfer-Storck.

"Žádná mimořádná opatření Česko nechystá. Rozeslali jsme informaci všem praktikům pro dospělé, děti a dorost, aby hlásili hygienické službě, když budou mít pacienta s krvavým průjmem a cestovatelskou anamnézou. Národní referenční laboratoř je připravena vzorky vyšetřit," prohlásil český hlavní hygienik Vít.

Bakterie zabila už 5 lidí

Smrtící bakterie EHEC dosud neznámého typu už zabila pět lidí a počet nakažených osob každým dnem stoupá. Podle německého serveru Bild.de jich včera bylo 460, dnes už jich je 600! A žádný lék dosud nepomáhal. Odborníci z univerzity v Münsteru ale prý přišli na to, co je tento patogen zač, čímž dávají naději, že se nebezpečná nákaza přestane šířit.

Panovala obava, že vznikl nový typ bakterie EHEC, doteď neznám, ale podle vědců se jedná o jeden ze 42 známých patogenů, který se nazývá HUSEC 41. Nicméně jeho kmen se změnil, a proto se proti němu zatím nedá bojovat nějakými léky. Doktoři ale pracují na vynálezu účinné látky, která infikovaným pomůže.

„Pro nás je to důležitý krok. Identifikace bakterie nám pomůže odhalit její vznik,“ řekl Stefan Deising z univerzitní kliniky v Münsteru. Již v úterý večer se ale spekulovalo o tom, že se nebezpečná nákaza šíří ze severního Německa, konkrétně ze zeleniny - rajčat, salátu a okurek. To potvrzuje i fakt, že všechny oběti jsou ženy pocházející právě odtamtud.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

anasyi ( 28. května 2011 21:13 )

girasole,ja osobne volim vzdy stravu formou bufetu,pokud se chci i najist.Jinak,vse je o individualite,takze mozna na jinem hotelu,by jsi zklamana nebyla.Je i pravdou,ze kuchare muze delat kdokoliv,hlavne,kdyz se umi chytnout hrnce.Ale to spise plati,pro pomocne sily v kuchyni.

anasyi ( 28. května 2011 13:04 )

zjistila,ze bakterie nepochazi ze spañelska,ale z mista dalsi manipulace se zeleninou,tzn., Nemecko.Jmenovane farmy,poskozene timto narcenim,zvazuji podani zaloby.Dle vcerejsiho prohlaseni ve spanelske televizi

moniii ( 27. května 2011 11:08 )

A nedovazi se napr. do Kauflandu, Lidlu, Tesca taky toto zbozi?...vzdyt ovoce bezne je ze Spanelska...vzdyt nevime, odkud ty okurky jsou

kacota ( 26. května 2011 23:50 )

drbe ti na mozog len teraz, alebo častejšie ???? som "ona" a zalez, kým sa nenaserem...

kacota ( 26. května 2011 23:01 )

mňam...ale ráno trocha bolí hlava z toho cukru a bublinek...

Zobrazit celou diskusi