Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Bakterie v Německu mutuje?! 2 mrtvé, 460 nakažených

Bakterie možná zmutovala a vznikl nový patogen číslo 43
Bakterie možná zmutovala a vznikl nový patogen číslo 43  (Autor: Reuters)
Autor: mivr - 
25. května 2011
14:38

Životu nebezpečná nákaza EHEC se šíří dál Německem a blíží se k Česku. Dvě ženy už na průjmovou nemoc zemřely, zhruba 460 lidí je nakaženo. A odborníci stále nemohou přijít na to, kde se nemoc vzala, proč se tak rychle šíří a jak proti ní bojovat. Mají podezření, že jde o velmi nebezpečnou mutaci.

„Existuje 42 patogenů EHEC. Musíme zjistit, o jaký jde, případně jestli to je číslo 43,“ řekl profesor Helge Karch (57), který se studií této nemoci věnuje na univerzitě v německém Münsteru. Během posledních pár let nová mutace zjištěna nebyla, ale neví se, zda číslo 43 nevzniklo teď. Jisté je, že se nákaza šíří dál Německem a blíží se k České republice.

„Důležité nyní je, aby se zabránilo přenosu choroboplodných zárodků z osoby na osobu. Kvůli nedostatečné hygieně se ale nemoc mezi lidmi rychle šíří. Někdo může být klidně jen nositelem, aniž by se u něj choroba nějak projevovala,“ varoval profesor.

Šíří se zeleninou?

Na následky nakažení EHEC v jedné brémské klinice zemřely už dvě ženy, důchodkyně (†83) a čtyřiadvacetiletá dívka. Dalších 460 osob s nemocí bojuje, 80 případů z nich je velmi vážných. Nemoc se projevuje akutním selháním ledvin, průjmem, zvracením a nevolností. Dochází k rozkladu červených krvinek a nedostatku krevních destiček. Může způsobit trvalé poškození ledvin a dokonce i smrt.

Odborníci se snaží vymyslet vakcínu, která by nemocné uzdravila, ale jejich pokusy zatím selhávají. EHEC je totiž odolný vůči antibiotikům. Snaží se tak alespoň zabránit masovému šíření. Nabádají, aby si všichni myli pořádně ruce. Jejich podezření vzniku bakterie padá na zemědělce, že dali na zeleninu špatné hnojivo. Ti se samozřejmě brání. A mezitím se infikují další a další lidé.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kudlankabezbozna ( 26. května 2011 06:49 )

hele, já mám pocit, že i standardní infekční průjem člověk těžko přechodí, Natož takovouhle potvoru, kdy s prominutím s.e.r.eš tak, že krev stříká. To asi do práce těžko dojedeš a pořešíš analgetiky.

kudlankabezbozna ( 26. května 2011 06:47 )

tak co s tebou, dědku? Vulgární, hloupý, neumí číst aj ještě si myslí, že je to vtipné - prostě pejsan jako vyšitý.

muchojka ( 25. května 2011 16:53 )

...NEBO Z POLSKA

xcarodejka ( 25. května 2011 15:20 )

nejhorší,když si lidi neberou nemocenskou a chodí d práce. Mnozí mají lehčí průběh a odkroutí to pod analgetiky, je to velmi nerozumné. Ve finále se takové chování může prodražit a zkracuje život.

crakazasecrak ( 25. května 2011 15:11 )

COO??? BATERIEE?????????????

Zobrazit celou diskusi