Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Strauss-Kahn: První foto z basy a rezignace na post šéfa MMF

Autor: ČTK, oj - 
19. května 2011
12:47

Dominique Strauss-Kahn (62) rezignoval na funkci šéfa Mezinárodního měnového fondu. Údajný pokus o znásilnění, kterému čelí ve vazbě jedné z nejtvrdších věznic, stále odmítá. Strauss-Kahn je ve vězení už pondělí.

"Odmítám s nejvyšším možným důrazem všechna obvinění, která byla proti mě vznesena," uvedl Straus-Kahn v rezignačním dopise.

Dvaašedesátiletého finančníka obvinila dvaatřicetiletá pokojská hotelu Sofitel ze sexuálního útoku. Muž vinu popírá, ale soud ho odmítl propustit na kauci a poslal ho do newyorského vězení, kde nyní čeká na další rozhodnutí soudu. To má padnout dnes, kdy manhattanský soud projedná novou žádost obviněného o propuštění na kauci.

Strauss-Kahn je obviněn ze sedmi trestných činů. V případě, že ho soud uzná vinným, hrozí mu s ohledem na povahu obvinění a americké zákony 15 až 74 let vězení.

Američtí vyšetřovatelé mezitím pátrají po důkazech, které by mohly vnést jasno do údajného pokusu o znásilnění hotelové pokojské. V hotelovém pokoji Strausse-Kahna údajně našli stopy tělních tekutin, Stopy byly nalezeny při rekonstrukci provedené za účasti údajné oběti s využitím dosud zjištěných faktů.

Policie rovněž identifikovala místo, kde podle tvrzení pokojské Strauss-Kahn svou oběť nutil k orálnímu styku. Nalezené sperma nyní podle televize ABC forenzní experti analyzují ve snaze nalézt DNA obžalovaného. Rozbor má trvat několik dní.

Policie si rovněž z hotelového pokoje odvezla kus koberce, napsal Wall Street Journal. Dvaatřicetiletá údajná oběť policistům udala dvě místa, kde k násilí mělo dojít. Pro analýzu případné DNA byly odebrány i vzorky v koupelně - použité kontaktní čočky, párátko a obvaz se stopami krve.

Podle agentury AFP se při dnešním stání u soudu bude obhajoba snažit dosáhnout propuštění obžalovaného závazkem, že se podřídí přísným požadavkům dohledu, mimo jiné i elektronickým náramkem pro kontrolu pohybu. Strauss-Kahn je odhodlán se zavázat k faktickému domácímu vězení s tím, že po propuštění z vazební věznice neopustí Manhattan.

Americká média z dosavadních prohlášení Strauss-Kahnových advokátů vyvozují možnou konstrukci obhajoby. Bude podle nich postavená na tvrzení, že pokud k pohlavnímu styku s pokojskou došlo, nebyl násilný. Podle expertů taková obhajoba není bez naděje na úspěch.

"Je mnoho důkazů, že k něčemu došlo, ale málo důkazů, že došlo ke zločinu," tvrdí Daniel Arshack z newyorské právní kanceláře Arshack, Hajek & Lehrman. Ani přítomnost ejakulátu není dostatečný důkaz. "Neznamená to nutně, že došlo k sexu mezi dvěma lidmi," řekl Arshack. A pokud došlo, je třeba dokázat násilí. Nebudou-li důkazy, vše bude záviset na důvěryhodnosti oběti a obžalovaného.

Vyšetřovatelé se usilovně snaží poskládat mozaiku případu a sestavit časovou posloupnost jednání klíčových figur. Bylo zjištěno, že Strauss-Kahn opustil hotel Sofitel nedaleko Times Square kolem 12:30 místního času, a zhruba hodinu poté hotelová ostraha zavolala policii. První policisté dorazili do hotelu ve 13:45, třináct minut po telefonátu. V letounu společnosti Air France byl Strauss-Kahn na Kennedyho letišti zatčen kolem 16:40 místního času. Od té doby je vězněn.

letajici_svec2 ( 19. května 2011 16:45 )

neprizvukoval jak si Bily dum zadal, nepodporoval Sarkozy vypady vuci Libii, CIA si nasla jeho slabinu pro devky tak mu tam jednu poslala, zajimalo by mne jak dlouha ta stetka v tom hotelu pracovala

kendex ( 19. května 2011 13:20 )

U nás by byl hrdina, v USA skončil v base. Tak je to se vším.

kacota ( 19. května 2011 11:48 )

chudák starý, už sa to na neho valí ... http://tn.nova.cz/zpravy/zahranici/zpoved-prostitutky-strauss-kahn-byl-nasilnik-choval-se-jak o-zvire.html?utm_source=blog&utm_medium=odp

gevi ( 19. května 2011 11:45 )

Jestli si myslíte, že pro život normálního obyčejného člověka je to jinde lepší, tak na ten Zéland jděte. Poznáte, že je to vlastně stejný život. Mimochdem, už se tam chystáte nějak dlouho.

crakazasecrak ( 19. května 2011 10:51 )

a aby měly holoukundu!!!

Zobrazit celou diskusi