Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tento muž zradil bin Ládina, vyslýchali ho v Polsku

Autor: INT, ap, Kjos - 
5. května 2011
17:18

To on předal lovcům Usámy bin Ládina "klíče" k nalezení nejhledanějšího teroristy světa. Farad al Libi, který byl jedním z jeho nejbližších spolupracovníků, prozradil, kde se ďábel skrývá.

Al Libi byl třetím nejdůležitějším mužem ve vedení Al Kaidy. Po zadržení Khalida Sheika Mohammeda, který byl strůjcem atentátu z 11. září 2011, se právě on stal hlavním plánovačem teroristické organizace.

Mluvit začal hned po zatčení

Poté co al Libiho zadrželi, byl převezen do tajných věznic. Údajně ho američtí agenti vyslýchali v Polsku a v Rumunsku. "Začal mluvit hned týden po svém zadržení," vzpomíná Jose Rodriguez, který byl v době Al Libiho ve vedení amerického protiteroristického centra. Podle něj nebyl Al Libi podroben waterboardingu (topení ve vodě), ale byla mu odepírána možnost spánku.

Američanům sdělil přezdívku muže, o jehož existenci již věděli. Jméno bin Ládinova osobního velvyslance, jeho nejvěrnějšího posla, který dostával od Usámy instrukce.

Našli ho pomocí odposlechů

"Říká si Ahmad al Kuvajti," sdělil vyšetřovatelům. Ti pak vrhli všechny síly na odposlechy podezřelých lidí. V červenci 2010 se dočkali. Na číslo, které odposlouchávali, se dovolal muž, který se představil jako al Kuvajti.

Pro Američany pak již nebyl žádný problém vysledovat bin Ládinův úkryt v pakistánském Abbottábádu. Pak začala fáze plánování, tréninku a nakonec bleskový útok komanda, který znamenal jeho zastřelení. Al Libi, který je na jeho stopu přivedl, zůstává nyní držen v americké věznici Guantanamo.

venxa ( 6. května 2011 19:35 )

Gogo, uz zase placate nesmysly a vuvec nevite co se vlastne stalo. Fakt je ten ze zprava o akci Navy's SEAL komandu v Pakistanu je nepravdiva, uz byl davno mrtev. Ve skutecnosi se Bin Ladin "vyparil" s chemickou tovarnou u Pardubic kkdyz to bouchlo.Nakupoval tam SEMTEX u svych zastancu. Jak to ze jte tam taky nebyl?

jakub-moravec ( 6. května 2011 01:30 )

rovale, tady se ozval ten pravej, "potrefená husa se první ozve". Ale brzy bude ten konec světa a to půjdeme všichni s.r á.t. A ještě by to chtělo vykopnout Česko z NATO, stejně se tam dostalo jako slon do porcelánu, komouši a v NATO, světe, div se!

akrapaz ( 6. května 2011 01:21 )

To je zase nářku kvůli teroristovi a jeho zrádci. Pakistánci jsou stejní zločinci, jako ti ostatní, když ho mohli ukrývat tak dlouho na jejich území.

gogo ( 5. května 2011 22:03 )

Je k neuvěření co vše Blesk neví.... Jaroslav Hašek by nevěřil svým očím ....

honza51 ( 5. května 2011 21:33 )

ale jestli je to pravá fotografie a pravé jméno, tak jsou ti "odborníci" v USA stejní, jako když "fašouni" donutili někoho zradit a potom to na něj práskli . Na jedné straně mučí "pro spravedlnost" a na druhé straně toho co zradil prásknou celému světu . To je ale vděk. I když doufám, že i jeho stihne "spravedlivý" trest.

Zobrazit celou diskusi