Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Kaddáfiho poslední bitva? Krásná dcera chtěla utéct

Autor: ap, evakk - 
24. února 2011
06:44

Pryč s Kaddáfím. To si přeje většina Libyjců. Někteří z nich se v zoufalství snaží prchnout ze země, kde počet mrtvých stoupá do tisíců. Kaddáfímu zbývají poslední tři města. Armáda ho opouští a vojenští piloti odmítají bombardovat města, které obsadili povstalci. Malta nedovolila přistát dopravnímu civilnímu letadlu z Libye. Podle spekulací maltských médií byla na palubě letadla Kaddáfího dcera Aisha. Ve čvrtek chystají Libyjci pochod na hlavní město s cílem ukončit režim diktátora. Hrozí obrovské krveprolití

Kaddáfího moc se hroutí. Podle informací přímo z Libye se pod kontrolou jeho hord nachází poslední tři velká města. Kromě Tripolisu, jehož obyvatelstvo terorizují zahraniční žoldáci jsou to už pouze města v kmenové oblasti ze které Kaddáfí pochází.

Libyjští povstalci a lidé z měst, které už Kaddáfí neovládá, chystají podle informací BBC na čtvrtek pochod na Tripolis s cílem osvobodit město od zbytků Kaddáfího režimu a od afrických žoldnérů, kteří vraždí v ulicích.

Prchá Kaddáfího rodina?

Cizinci, kteří prchají ze země přináší svědectví o masakrech. Francouzský lékař, který působil v Benghází, řekl ve středu v Egyptě televizi BBC, že počet mrtvých ve městě odhaduje na dva tisíce. "Odstřelovači byli všude a stříleli po všem, co se hýbalo."

Ze země prchají i Libyjci. Nad letištěm na Maltě krouží letoun libyjské státní společnosti a žádá o nouzové přistání. Údajně mu dochází palivo. Maltské úřady nepovolily přistání a letoun zamířil zpět do Libye. Aby Malta zabránila přistání, povolala dokonce vojáky. Podle serveru Timesofmalta se na palubě mohla nacházet Kaddáfího dcera Aisha.

Ve čtvrtek bitva o Tripolis

Libyjští povstalci, chystají  na čtvrtek pochod na Tripolis s cílem osvobodit město od zbytků Kaddáfího režimu a od afrických žoldnérů, kteří vraždí v ulicích. Podporovat je bude zřejmě většina armády.

Velká část armády postupně přešla na stranu povstalců. Posádka libyjské stíhačky se katapultovala do moře poblíž Benghází. Piloti měli rozkaz bombardovat město, které je v rukou rebelů. Rozkaz však odmítli splnit. V pondělí dezertovali jiní libyjští piloti, kteří se svými stroji odletěli na Maltu, kde požádali o politický azyl.

Libyjští diplomaté, kteří také houfně opouštějí Kaddáfího se obávají strašných masakrů. "Kaddáfí je horší než byl Husajn. Ten měl aspoň trochu citu," prohlásil bývalý ministr vnitra Abdúl Fatáh Younis al-Abídí. Podle něho se Kaddáfí moci dobrovolně nikdy nevzdá.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

golf33 ( 26. února 2011 16:42 )

No to nebude nejlepší nápad. Za ní přijede celá povedená rodinka, k nim se přilepí všichni komanči a budeme zase v h.zlu.

kacota ( 23. února 2011 22:08 )

teba všetci postrádajú na diskusii o rakovine hrdla - Blesk pro ženy - Zdraví

jakub-moravec ( 23. února 2011 20:51 )

Tam na tom obrázku jsou 2 ženy, která to je ta krásná Kaddafího dcera? Mohla by uprchnout k nám do Česka, nejdříve si ji pořádně prohlídnem jestli není špionka, jako ta reportérka. Svléknem ji do naha a budem dělat důkladnou prohlínku..........

senka ( 23. února 2011 18:54 )

dokonce zmizela i z fotogalerie

Zobrazit celou diskusi