Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Egypt už má novou vládu, klíčoví politici zůstali

Autor: ČTK, mivr - 
22. února 2011
22:16

V Egyptě, kde je u moci armáda, v úterý složila přísahu nová vláda. Obsazení klíčových ministerstev zahraničí, financí, vnitra a spravedlnosti zůstalo sice nezměněno, ale poprvé po desetiletích jsou v kabinetu zastoupeny opoziční strany.

Reorganizace vlády v Káhiře je krokem, jímž chce Nejvyšší rada ozbrojených sil (SCAF), která převzala moc v zemi po pádu prezidenta Husního Mubaraka z 11. února, přesvědčit opoziční hnutí o své oddanosti demokratickým reformám. V čele vlády byl potvrzen premiér Ahmad Šafík, který vzešel z armády, náměstkem předsedy vlády byl jmenován profesor ústavního práva s pověstí nezávislého Jahjá Gamál.

Na svých postech zůstali ministři zahraničí Ahmad Abúl Ghajt, ministr vnitra Mahmúd Vagdí a ministr financí Sámir Radván. Rezort obrany bude nadále spravovat polní maršál Muhammad Husajn Tantáví, který stojí v čele SCAF.
Noví lidé povedou 11 ministerstev, mimo jiné ministerstvo ropného průmyslu, kultury, zdravotnictví, obchodu a cestovního ruchu. Kontroverzní ministerstvo informací bylo zrušeno.

Premiéra Šafíka a jeho vládu jmenoval exprezident Mubarak několik dnů před tím, než ho svrhly masové protivládní protesty. Armáda pak pověřila tento kabinet výkonem běžných vládních povinností během přechodného období.

jakub-moravec ( 23. února 2011 05:21 )

pejsánková, a právě proto že jsou tam ženské odporné,tak jsou celé zahaleny a nikdo nic nevidí. A víte jak to Muslimka dělá když jde na rande? Udělá si na šatech na jednom místě ve předu i vzadu malou dírku. Nikdo nic nevidí a záleží na příležitosti, když například se všichni modlí a celým tělem se nakloní dopředu a hlavu úplně k zemi a když je navíc tlačenice, muž za ní může snadno vejít se svým nářadím do zadní dírečky Muslimky. Pak po modlení a po tomto tajném "vrznutí", všichni vstanou a odejdou a vše jde zase k normálu.

Zobrazit celou diskusi