Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Každý desátý bude Rom, to čeká Slovensko

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: ČTK)
Autor: INT, oj, Kjos - 
8. února 2011
12:31

Počet Romů na Slovensku se každoročně zvyšuje. Podle posledních odhadů bude v roce 2025 každý desátý Slovák Rom. „Reprodukce je intenzivnější než u neromského obyvatelstva, takže se počet i podíl romského obyvatelstva zvyšuje,“ upozornil slovenský demograf Boris Vaňo.

Agentura SITA připomíná, že zatímco romská populace stále roste, při sčítání lidu se to neprojevuje. V dosud posledním sčítání před deseti lety se ke své národnosti přihlásilo jen 98 920 Romů. Na Slovensku přitom podle studie demografického centra žije 440 000 Romů. Jeden z důvodů proč se ke své identitě nehlásí, má svůj původ v období socializmu, kdy nebyli uznáváni jako oficiální menšina.

„Tradičně si proto uváděli slovenskou národnost. Při našich průzkumech se ukázalo, že Romové často nerozlišují mezi národností a státním občanství,“ uvedla Elena Gallová Kriglerová z Centra pro výzkum etnicity a kultury.

V Česku žije až 300 tisíc Romů

Počet Romů v Česku je odhadován na 250 000 až 300 000. Na Slovensku, stejně jako v Česku, se letos uskuteční sčítání lidu. Sčítání lidu, domů a bytů patří k nejrozsáhlejším statistickým zjišťováním. Koná se každých deset let. Následující sčítání je připravováno na březen 2011. Rozhodným okamžikem bude půlnoc z 25. na 26. března 2011.