Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

230 000 obětí aneb rok od děsivého voodoo

Autor: jos, ČTK - 
12. ledna 2011
18:11

Je tomu přesně jeden rok. Zemětřesení na Haiti dorazilo jako ničivé kouzlo voodoo 12. ledna 2010. Zpravodajské agentury byly zaplněny stovkami šokujících fotografií a nikdo se neodvážil tipovat počet obětí.

Zemětřesení o síle 7,2 stupně Richterovy škály si vloni 12. ledna na Haiti vyžádalo 230 000 obětí. Jednalo se o nejhorší zemětřesení, jaké oblast zasáhlo za posledních 200 let.

Život na tomto karibském ostrově, který patří k nejchudším státům světa, byl doslova paralyzován. K vysokému počtu obětí přispěl fakt, že epicentrum zemětřesení leželo pouhých 25 kilometrů jihozápadně od hlavního města Port-au-Prince.

Otřesy, které začaly 16:53 místního času (22:53 SEČ) zasáhly oblast, kde žijí zhruba tři miliony lidí. Ostrov v dalších dnech vyděsila ještě řada následných otřesů. Škody byly vyčísleny na osm miliard dolarů (150 miliard korun), ze tří čtvrtin bylo zničeno Port-au-Prince, nejhůře ale bylo postiženo město Leogane, kde se zřítily téměř všechny budovy. Postižená místa vzápětí po katastrofě sužoval chaos a rabování, proto byl vyhlášen výjimečný stav.

Mezi přeživšími bylo znát napětí kvůli pomalé a nedostatečně koordinované pomoci. Na pořádek kromě vojáků OSN dohlíželi také Američané, kteří obnovili a řídili provoz letiště. Březnová dárcovská konference v OSN vynesla 5,3 miliardy dolarů (80 miliard Kč) a Haiti dostalo i další přísliby mezinárodní pomoci. Vzhledem k bídným hygienickým podmínkám propukla v říjnu na ostrově cholera, které dosud podlehlo kolem 2500 lidí...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi