Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jedovaté vepřové je už na trhu?

Německo čelí skandálu s jedovatým masem
Německo čelí skandálu s jedovatým masem  (Autor: ČTK)
Autor: Lukáš Pfauser, Kjos - 
12. ledna 2011
13:53

Aféra s dioxinem v Německu má další děsivé pokračování. Jed se objevil i ve vepřovém mase. Je možné, že maso je dokonce na trhu.

Více než stovku prasat z jednoho z chovů musel německý majitel už usmrtit. Je navíc pravděpodobné, že se nebezpečné vepřové už dostalo na trh.

K obavám Němců o své zdraví přibyl další důvod. Podle deníku Bild se škodlivý dioxin objevil také ve vepřovém mase – jedná se konkrétně o farmu z německého okresu Verden v Dolním Sasku, jejíž vepřové maso podle kontrol obsahovalo nebezpečně vysokou míru této nebezpečné látky.

„Silný obsah dioxinu je u prasat, jejichž maso má hodně tuku. Vepřové maso je přísně hlídané,“ řekl německému deníku Bild odborník na zemědělství Martin Hofstetter z hnutí Greenpeace.

I tento chov podle listu zásobovala krmivem společnost Harles & Jentzsch. Je navíc možné, že se maso se škodlivým obsahem už dostalo do regálů supermarketů.

„Celkem jsme usmrtili 140 prasat, postiženou farmu jsme museli zavřít. Teď se snažíme, aby se už žádné jedovaté maso na trh nedostalo,“ doplnil veterinář Peter Rojem. Podle dostupných informací se dioxinový skandál dotkl už 13 spolkových zemí. Na vině je společnost Harles & Jentzsch z Uetersenu, která pro vytvoření krmného tuku používala zbytky vzniklé při výrobě bionafty.