Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Obdivoval Hitlera, pak chtěl zabít kongresmanku!

Autor: jos, mivrk - 
9. ledna 2011
18:57

AKTUALIZUJEME: V Arizoně (USA) dvaadvacetiletý mladík Jared Lee Loughner vystřelil v sobotu na kongresmanku Gabrielle Giffords (40). Zasáhl ji přímo do hlavy. Střelec byl zadržen ihned po střelbě. Muž měl zřejmě ještě dva komplice. Politička je hospitalizována a ve vážném stavu. Střelec při útoku zabil šest lidí, včetně dítěte. Celkem bylo zraněno třináct osob. Vrah svůj čin oznámil předem, v minulosti četl Hitlerův Mein Kampf.

Nejmladší oběti je 9 let. Jmenuje se Christina Green. Na tomto snímku je se svou starší sestrou. Nejmladší oběti je 9 let. Jmenuje se Christina Green. Na tomto snímku je se svou starší sestrou. | ČTK
Jared Lee Loughner celkem zranil třináct osob. Šest lidí zabil. Při střelbě zahynul třiašedesátiletý arizonský soudce John Roll, třicetiletý asistent političky a tři účastníci mítinku ve věku 75 až 80 lety. Po převozu do nemocnice svým zraněním podlehla i devítiletá Christina Green.

Kongresmanka jen pár chvil předtím napsala na Twitter: "Kdo mi chce říct svůj názor, ať dorazí na můj mítink nebo mi sem napíše vzkaz. Přečtu si to později." To nevěděla, jak na její vzkaz zareaguje Jared Loughner (22). To je totiž s největší pravděpodobností muž, který ji na srazu postřelil.

Pachatel Jared Loughner byl krátce po činu zatčen, jeden jeho komplic také. Po třetím muži, který má být do útoku také zapleten, policie zatím marně pátrá.

Je po operaci

Podle spolupracovníka Giffords Alexe Villeka se pozdější útočník objevil na místě chvíli před masakrem a sháněl se po demokratické političce. Bylo mu řečeno, aby přišel později. Během samotného mítinku se mladík vrátil a Giffords střelil z půldruhého metru do hlavy. Poté začal pálit i po jejích spolupracovnících a náhodně do davu shromážděných lidí. Podle zpravodajského serveru CNN pak střelce dva lidé zneškodnili.

"Nemám informace o tom, zda byla první postřelenou osobou, ale... domnívám se, že byla terčem," oznámil místní šerif Clarence Dupnik. Střelce se podařilo po útoku zadržet a je ve vazbě. Podle médií a zdrojů obeznámených s průběhem vyšetřováním jde o dvaadvacetiletého muže jménem Jared Loughner.

Podle Dupnika má zadržený muž, jehož totožnost nesdělil, pohnutou minulost a je psychicky labilní, nikoli však duševně chorý. Šerif také uvedl, že útočník už v minulosti několika lidem vyhrožoval zabitím. Kongresmanka Giffords ale mezi nimi nebyla.

 

Giffords podstoupila neurochirurgickou operaci v nemocnici University Medical Centre a byla převezena na jednotku intenzivní péče. Podle jednoho z lékařů kulka prošla mozkem. Lékaři jsou však ohledně její šance na přežití optimističtí. Na krátký časový okamžik se po operaci probrala z bezvědomí a poznala svého manžela.

Chtěl do armády, četl Hitlera

Fotka z dob středoškolských let pachatele Fotka z dob středoškolských let pachatele | ČTK

Osoba používající jméno Jared Lee Loughner na serveru YouTube umístila videonahrávky, ve kterých kritizuje vládu a náboženství.

Zkoumá se také stránka na webu MySpace, která patřila Jaredu Loughnerovi. Několik hodin před incidentem se tam prý objevila zpráva "Na shledanou, přátelé" a výzva "Prosím, nebuďte na mě naštvaní". Na webové stránce se navíc objevila fotografie vražedné zbraně a Bílého domu. Stránka včetně zprávy byla odstraněna do několika minut poté, co nejmenované zdroje zadrženého identifikovaly jako Loughnera.

Přesto že totožnost zadrženého úřady zatím nepotvrdily, někdejší Loughnerův spolužák mladíka popsal jako samotáře, který měl neucelený pohled na svět. Údajně byl i náměsíčný a trpěl nespavostí.

Další jeho kamarádka Caitie Parker americkým novinářům řekla, že mladík věřil, že v roce 2012 nastane konec světa. Podle Parker se Loughner s kongresmankou dokonce v roce 2007 sešel a položil jí několik otázek. "Myslel si, že je hloupá," prozradila na něj médiím Parker.

Podle americké armády se Loughner chtěl v prosinci 2008 přidat do jejích řad. Z důvodů, které americké ozbrojené síly nesdělily, byl ale odmítnut. Mezi jeho oblíbené knihy patřila díla Komunistický manifest, Orwellova Farma zvířat a Hitlerův Mein Kampf.

Může za střelbu výzva Sarah Palin?

V USA po střelbě v Tusconu zuří boj pravice a levice. Mnoho kritiky míří na prominentní členku amerických republikánů a někdejší guvernérku státu Aljaška Sarah Palin. Ta nyní ze všech sil ujišťuje, že když vybízela své sympatizanty, aby neváhali "nabít" a "zamířili" na Giffords a další demokraty podporující zdravotnickou reformu, měla na mysli zaměření předvolební kampaně.

Sama Giffords před časem vyjádřila obavy z vyostření situace, když neznámí vandalové loni v květnu vytloukli okna její kanceláře v Tucsonu, a upozornila, že ví, že je na seznamu terčů vytvořeném Palinovou.

Manželka kosmonauta

"Jsem zděšen nesmyslným útokem na kongresmanku Gabrielle Giffords a její spolupracovníky," reagoval předseda Sněmovny reprezentantů, republikán John Boehner. "Násilnosti a výhružky vůči veřejným činitelům nemají v naší společnosti místo," dodal. Podle něj je útok na jednoho zákonodárce útokem na všechny.

Giffords v listopadu obhájila svůj mandát ve Sněmovně reprezentantů. V Kongresu působí od roku 2007 a je třetí ženou, která byla za Arizonu zvolena do amerického parlamentu. Jejím manželem je americký astronaut Mark Kelly (46), který byl členem misí na palubě raketoplánů Endeavour a Discovery.

Podle spolupracovníka Giffords Alexe Villeka se pozdější útočník objevil na místě chvíli před masakrem a sháněl se po demokratické političce. Bylo mu řečeno, aby přišel později. Během samotného mítinku se mladík vrátil a Giffords střelil z půldruhého metru do hlavy. Poté začal pálit i po jejích spolupracovnících a náhodně do davu shromážděných lidí.

gogo ( 9. ledna 2011 20:42 )

Zatím jsou informace o této tragedii více než zmatené. Nejen v Blesku...

cliffender ( 9. ledna 2011 19:27 )

rudý Plesku, proč to nedáš také do nadpisu!!!mladík byl zjevně vyšinutý a ta tragedie jen potvrzuje, že krajně levo-pravá demagogie nemá s demokracií nic společného a je nemoc, jako mor.

akrapaz ( 9. ledna 2011 19:13 )

ono by to nemusely být ani zkažený vajíčka - v Německu už celý týden je skandál kolem vajec, které obsahují velké množství dioxynu, které se tam dostal přes krmivo pro drůbež!

akrapaz ( 9. ledna 2011 19:10 )

už jsi vystřízlivěl?

gevi ( 9. ledna 2011 18:40 )

"Dobré" byly třeba gulagy nebo Stalinovo stěhování a genocida celých národů.

Zobrazit celou diskusi