Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zpověď chilského horníka: Jedli jsme půl lžičky tuňáka denně

Autor: vk, Kjaj - 
20. října 2010
13:21

Slzy, hlad a zoufalství. Tak vzpomíná jeden ze zavalených chilských horníků, Osman Araya (30), na 69 dní, které strávil s dalšími 32 muži pod zemí. Popularitě se těší i další horník, Yonni Barrios Rojas (50), známý jako nevěrník. Ten pro změnu dostal nabídku ve výši 1,7 milionu korun, pokud se stane tváří internetového serveru, který nabádá ženaté muže k »bokovkám«.

„V novinách jsem četl spoustu věcí, které se nikdy nestaly, byly to lži, chci je teď uvést na pravou míru,“ popsal Osman pohnutky, jež ho vedly k tomu, proč jako jeden z prvních horníků poskytl médiím rozhovor. „Několik z nás se přesunulo k větrací šachtě, strávili jsme noc na zemi, nikdo nemluvil, nikdo nespal.

"Ztratili jsme chuť do života!"

Druhý večer se situace opakovala. Pár mužů tehdy poprvé plakalo,“ popisuje Osman. Okamžiky strachu střídala naděje, vztek a slzy nahradily myšlenky na záchranu. „Mnozí ztratili chuť do života, celé dny jen netečně leželi. Jako by jen čekali na smrt,“ vzpomíná.

Naděje jim svitla až v okamžiku, kdy záchranáři dostali jejich vzkaz, že jsou naživu. Dostali první jídlo – osm plechovek tuňáka, dvacet balíčků sušenek a deset litrů vody. „Proč prostě nesníme vše hned? Stejně tady všichni zemřeme!“ ozvali se někteří z mužů. Nakonec však přežívali všichni o půl lžičce tuňáka, kterou dostávali denně.

Ikona nevěrných mužů

Horníci se teď těší nebývalé popularitě, především Yonni, jehož manželka se dozvěděla už o jeho dvou milenkách, o kterých ještě nedávno neměla nejmenší tušení. Yonni navíc dostal nabídku přesahující 1,7 milionu Kč za to, že se stane tváří internetové stránky, která nabízí milenky zadaným mužům. Má to ale háček – musí zůstat se svou manželkou.

Zatímco horníci v Chile měli štěstí a vyprostili je všechny živé, sobotní důlní neštěstí v Číně nepřežil nikdo ze 37 zavalených.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi