Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Filip (17) se nakazil virem HIV při operaci

Ilustrační foto: Filip se virem HIV nakazil při jedné z operací, během nichž dostával transfúzi.
 (Autor: Čas.sk)
Autor: ap - 
15. října 2010
21:00

Šokující případ se odehrál na východním Slovensku. Sedmnáctiletý Filip, který se po úrazu podrobil několika operacím, se při jedné z nich nakazil virem HIV

Na chvíli, kdy Filip zjistil, že je nakažený virem HIV, nikdy nezapomene. "Nechtěl jsem tomu věřit. Když mi to ukázali na papíře, bral jsem to jako svůj konec,“ uvedl Filip pro televizi Markíza, která o případu informovala.

První takový případ na Slovensku

Filip i jeho matka od začátku odmítali jakýkoliv jiný způsob nákazy. Byli si naprosto jistí, že jediným možným způsobem jak se mohl zákeřný virus do těla mladíka dostat, bylo při jedné z operací.

Na Slovensku se přitom takový případ ještě nikdy předtím nestal. Vyšetřování úřadu pro dohled nad zdravotní péči, ale nezjistil ani žádné pochybení lékařů.

Viníkem je dárce krve

Na řadu tedy přišli transfúzní stanice a prověřování dárců, jejichž krev použili při Filipových operacích.Vyšetřování pak skutečně odhalilo příčinu nešťastné události.

Ukázalo se, že jeden z dárců byl infikován virem HIV. Krev dárců by přitom měla procházet tou nejpřísnější kontrolou. Podle odborníků však ani nejmodernější technika neodhalí virus HIV, pokud je v těle jen několik dní.

Nebezpečí je malé, ale hrozí

Taková událost se v západním světě stane opravdu zřídka. Filip měl neuvěřitelnou smůlu.

Pravděpodobnost přenosu HIV při transfuzí se odhaduje na celém světě na jedna ku 500 tisícům.

gyrxiur ( 16. října 2010 20:58 )

nema na neho niekto kontakt? asi by som mu vedel pomoct. prosim ziadne blbe odpovede, myslim to vazne

montpelier ( 16. října 2010 13:54 )

Bohužel , musím konstatovat, že lidský faktor, může kdekoliv a kdykoliv selhat. Pochybení zejména v oblasti zdravotnictví, kdy nám opravdové kapacity z našeho území utíkají za hranice, za lepším výdělkem je obrovský. Jsou chyby, které jsou neomluvitelné, nedají se vrátit zpět a zůstavají oči pro pláč. Přeji mu sílu bojovat ! ...sama nevím, jak bych reagovala v takovéto situaci....

lipno ( 16. října 2010 09:47 )

Snad transfuzí

Zobrazit celou diskusi