Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Chilský důl: Pět horníků tvrdě šikanovali!

Autor: INT, mivr, Krvs - 
15. října 2010
06:18

V dole San José, kde bylo neuvěřitelných devětašedesát dnů uvězněno třiatřicet horníků, asi mezi muži nepanovala přátelská nálada, jak se mohlo z video záznamů pořízených dole, zprvu zdát. Chilský deník El Mercurio tvrdí, že se pět mužů od skupiny trhlo, protože se nad ně ostatní povyšovali!

Pětice se údajně od skupiny oddělila, protože se k nim většina zasypaných kolegů kvůli druhu jejich pracovní smlouvy chovala nadřazeně. Prý je brali jako „občany druhé kategorie“. „Byli přehlíženi, tak si zřídili tábor v jiné části dolu, pryč od zbytku skupiny,“ řekl zdroj z týmu záchranářů působících u zavaleného dolu.

Slib mlčení

Podle chilského listu se muži dohodli, že o neshodách, ke kterým docházelo během prvních sedmnácti dnů po závalu, než k nim záchranáři prorazili díru a zjistili, že jsou naživu, nikomu neřeknou. „Děly se tam věci, o nichž se nikdy nebude mluvit. Přísahali, že budou mlčet,“ citoval deník ženu jednoho z horníků.

Nikdo tedy neví, co se tam přesně událo. Všichni včetně horníků, kteří už jsou opět šťastně na denním světle, jsou ale především rádi, že se problém vyřešil a že už potom k žádným konfliktům nedocházelo. Psychologové se shodli na tom, že týmová práce měla na hladký průběh záchrany zasypaných mužů obrovský podíl.

gogo ( 16. října 2010 20:28 )

Rád bych viděl redaktůrky z Blesku jak by zvládali tuto situaci oni.... Takže by bylo namístě před všemi těmi horníky pouze smeknout za to, že dokázali za těchto podmínek přežít... A neponižovat je rádoby pikantnostmi... To je víc než trapné...

kateee ( 15. října 2010 17:37 )

TO JSTE NEPSALAVY,když je povolena diskuze...

ylatouf ( 15. října 2010 16:04 )

lidi tím víc mám rád zvířata.

kudlankabezbozna ( 15. října 2010 15:48 )

že budou mlčet. Ale podle toho, co už prokecla ta jedna manželka, jim to teda nijak zvlášť dlouho nevydrželo Ne, pardon, to byl jen velesuchý humor, je mi jasné, že kdyby nepřísahali, tak se z toho dolu možná živí nedostanou. Jako sociologická studie to ještě nejspíš bude veeelice zajímavý matroš.

anelam ( 15. října 2010 12:26 )

Já bych to řekla-i za cenu toho,co by mělo následovat!Zasypaná v dolu a ještě s buzerací?Jak nahoře, tak dole?Ono totiž mlčet -hrdinství není-

Zobrazit celou diskusi