Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Srbsko: Neonacisté napadli průvod gayů! Sto zraněných!

Autor: ČTK, Kjak - 
10. října 2010
18:29

AKTUALIZOVÁNO: Při střetech srbské policie s demonstranty proti pochodu homosexuálů bylo dnes v Bělehradě zraněno zhruba 100 lidí. Kolem 100 protestujících také policie zatkla.

Stovky protestujících skandovaly "smrt homosexuálům" a házely na policii kamení, cihly a skleněné lahve. Poškodily několik aut, výloh obchodů a zapálily nejméně jedno policejní auto. Několik Molotovových koktejlů hodili demonstranti na ústředí prozápadní Demokratické strany a zapálili tím garáž budovy.

Mezi protestujícími byly podle agentury AP zejména skupiny mladých fotbalových fanoušků, neonacisté a členové dalších krajně pravicových skupin.Skupiny stojící za násilnostmi již dříve prohlásily, že budou fotit účastníky pochodu a jejich snímky zveřejní na internetu.

Zástupce ministerstva spravedlnosti Slobodan Homen prohlásil, že odpověď státu bude tvrdá. Centrum města podle něj pokrývá hodně bezpečnostních kamer, takže hodně výtržníků bylo identifikováno. Odsouzení mohou být potrestáni až osmi lety vězení.

Demonstrace proti průvodu homosexuálů se v Bělehradě uskutečnila už v sobotu. Zúčastnilo se jí asi 8000 protestujících, kteří vykřikovali hesla na ochranu rodinných hodnot a požadovali zrušení dnešního průvodu.

Homosexuálové slavili hodnoty tolerance

Samotný pochod homosexuálů, kterého se zúčastnilo asi 1000 až 1500 lidí, se obešel bez násilností. K přítomným, shromážděným v parku v uzavřeném centru Bělehradu, promluvil Vincent Degert ze zastoupení Evropské unie v Srbsku. "Jsme tu, abychom oslavili tento velmi důležitý den ... abychom oslavili hodnoty tolerance, svobody vyjadřování a shromažďování," řekl davu, který mával duhovými vlajkami.

Činitelé jedné z nemocnic dnes uvedli, že skupina mladých mužů v noci napadla bělehradské ústředí organizace na ochranu ženských práv - Ženy v černém. Při útoku prý pátrali po homosexuálech a zranili jednu z aktivistek.
Americké Rádio Svobodná Evropa informovalo o napadení reportéra Jamese Kirchicka, který dostal úder do hlavy, když fotografoval skupinu protestujících. Pode rádia byl v ranních hodinách zraněn také jeden z organizátorů pochodu Slobodan Stojanović, kterého neznámí útočníci zbili.

Většina Srbů homosexualitu odmítá

Podle průzkumů veřejného mínění asi 60 procent Srbů homosexualitu odmítá a jedna třetina tvrdí, že je připravena použít násilí, aby přerušila veřejné akce homosexuálů.

Při posledním průvodu gayů v Bělehradě v roce 2001 utrpěly zranění desítky aktivistů a policistů, když je napadli nacionalisté, neonacisté a fotbaloví výtržníci. Loňský pochod byl na poslední chvíli zrušen kvůli obavám, že policie nebude schopna demonstranty ochránit

imfs ( 11. října 2010 06:50 )

Týchto 1 000 ľudí bude mať spolu 2 000 detí. Z týchto 2 000 detí bude 140 gayov a lesbičiek a bisexuálov. A ich 140 vlastných detí budú mlátiť ďalší antihomosexuáli. A tak to pôjde stále dokolečka, dokola.

zirafa ( 10. října 2010 21:50 )

e.44 ( 10. října 2010 19:42 )

Omyl, homosexualita není úchylka, ani nemoc, je to vrozená sexuální orientace na stejné pohlaví. A není to ani proti přírodě. Vždyť i mezi zvířaty každého druhu se najdou "homosexuální" jedinci. A aby nedošlo k vyhynutí druhu, tak jich je mezi zvířaty i mezi lidmi právě jenom okolo těch 4%. Ale v jednom s tebou musím souhlasit. Taky se mi nelíbí to divadlo, co dělaj homosexuálové pro svoje zviditelnění. Vzhledem k tomu, že je homosexualita přirozená stejně jako hetero či bisexsualita, tak by homosexuálové měli žít a chovat se stejně nenápadně, jako ostatní a nestrkat tu svojí orientaci všem pod nos.

ales1 ( 10. října 2010 19:11 )

mezi buznama mám pár známých ( to má každý, třeba o tom ani neví Mezi neonacisty, rowdies a balkánskou srbskou zběří známé nemám.

ales1 ( 10. října 2010 18:56 )

to je správné, žes to nahlásil, fašoune. Dostaneš metál a navíc ti protáhne tvůj Führer řiť slavnostní zástavou- neonacisté jsou všichni buzny, jen se snaží dupáním zakrýt své touhy nosit lodičky s podpadkem. Jen si vzpomeň na Heidlera

Zobrazit celou diskusi