Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Bombu v letadle ohlásila zhrzená žena, aby její bývalý zmeškal svatbu

Letadlo Pákistánských aerolinií muselo nouzově přistát ve Švédsku
Letadlo Pákistánských aerolinií muselo nouzově přistát ve Švédsku  (Autor: wikipedia.org)
Autor: ČTK, šim - 
27. září 2010
18:21

Zhrzená milenka neustála, že se její bývalý chystá oženit s jinou ženou. Když pak letěl na svou svatbu, nahlásila žena na palubě jeho letu bombu, aby na svatbu nedorazil včas. Letadlo, které letělo z Kanady do Pákistánu, muselo v sobotu nouzově přistát ve Švédsku.

Bombu a muže, kterého označila na atentátníka, nahlásila zhrzená Kanaďanka. Muž  se totiž letěl do Pákistánu oženit, a tak se mu to opuštěná přítelkyně rozhodla "osladit".

Žena očekávala, že muž z toho bude mít značné problémy a svatba tím může být zmařena. Podle kanadské policie první telefonát poskytl pouze mlhavé informace o jisté osobě s trhavinou na palubě letadla. Teprve po druhém hovoru získali policisté podrobnější údaje o identitě muže.

Mluvčí stockholmské policie Kjell Lindgren odmítl agentuře AFP informace švédského deníku potvrdit či vyvrátit, uvedl pouze, že Kanaďan cestoval do Pákistánu "z osobních důvodů".

Protože v době konkrétnějšího udání se letoun Boeing 777 společnosti Pakistan International Airlines (PIA) už blížil k evropskému vzdušnému prostoru, požádal kapitán po policejním varování švédské orgány o povolení nouzového přistání. Cestujícím bylo oznámeno, že je to kvůli technické závadě. Na stockholmském letišti Arlanda byl podezřelý muž zatčen a dlouho vyslýchán. Specialisté řadu hodin letadlo prohlíželi, nenašli však po výbušnině ani stopu.

Zpoždění bylo téměř jeden den

S více než půldenním zpožděním pak letadlo s ostatními cestujícími zase Stockholm opustilo, a to do Manchesteru, kde měla být posádka vystřídána. Dosavadní totiž zdržením ve Švédsku vyčerpala čas, po který směla podle mezinárodních bezpečnostních předpisů stroj bez odpočinku řídit. Zadržený muž byl propuštěn, z neuvedených důvodů ale stejným strojem neodletěl.

Muž měl ze Švédska do Karáčí odletět dnes, nestalo se tak ale. Lindgren ale popřel informace švédských médií, že muž nemohl odcestovat, protože jej žádná letecká společnost nechtěla vzít. "To není pravda. Prostě jen nebylo místo," zdůraznil mluvčí. Protože ze Stockholmu do Karáčí žádná přímá linka nelétá, musí muž přestupovat. Policie mu na své náklady zajišťuje nejvhodnější spojení.

Kanadská policie již v neděli večer oznámila, že v případu zahájila vyšetřování za šíření poplašné zprávy. V závažných případech za takový čin hrozí pachateli až trest vězení.

vseznaleksenior ( 27. září 2010 18:57 )

svetr, triko s javorovým listem ale nedal mi nic. Pocházel ze Šatova u Znojma

vseznaleksenior ( 27. září 2010 18:56 )

Doufám, že se k tomu hrdě hlásila

Zobrazit celou diskusi