Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Afghánistán: Na volební místnosti dopadaly bomby

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Stanislav Krupař)
Autor: ČTK, hto - 
18. září 2010
08:36

V sobotu v Afghánistánu začaly volby do parlamentu. Hnutí Taliban naplnilo své hrozby a průběh voleb se pokusilo narušit vystřelením rakety do centra hlavního města Kábulu.

V sobotních volbách jde o obsazení 249 parlamentních křesel, o něž usiluje na 2500 kandidátů. 68 mandátů má patřit ženám. Právo volit má 10,5 milionu Afghánců. Je pro ně k dispozici skoro 6000 volebních místností a jejich bezpečnost má zajistit 280.000 vojáků a policistů podporovaných téměř 150.000 zahraničními vojáky.

Tři zranění kvůli volbám

Taliban ale vyzval Afghánce, aby nevolili, a pohrozil útoky na ty, kdo neuposlechnou. Raketa vypálená na Kábul dopadla na pozemek budovy státní televize, vzdálené jen několik bloků od prezidentského paláce, velitelství vojsk NATO a také amerického velvyslanectví.

V provincii Nangarhár pak tři rakety zasáhly vojenskou základnu. Bomba nastražená pod hromadou dřeva na školním dvoře poblíž volební místnosti explodovala ve správním středisku Chóst stejnojmenné provincie.

Guvernér provincie Chóst uvedl, že mezi třemi zraněnými jsou dva afghánští pozorovatelé, jeden prý v kritickém stavu. Exploze se ozvala také ve škole v Dželálábádu, která slouží jako volební místnost. Hlasování bylo kvůli incidentům zde i v Chóstu zpožděno.

Přes pohrůžky a násilnosti však podle agentury AP volby na mnoha místech začaly bez incidentů. Volební místnosti se uzavřou v 13:30.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi