Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Piloti ruského tupolevu: Zachránili 72 cestujících!

Autor: Čas.sk, rvs, mivrk - 
8. září 2010
17:46

Piloti letadla Tu-154 ruské společnosti Aviastar zabránili v úterý děsivé tragédii. Se 72 cestujícími na palubě se jim podařilo přistát na opuštěném lesním letišti tak šikovně, že se nikdo vážněji nezranil a letadlo zůstalo celé. Neuvěřitelný kousek navíc předvedli s letadlem Tu-154, stejným, v jakém v dubnu zemřeli polští vládní představitelé ve Smolensku.

Letadlu Tu-154 selhala na cestě ze sibiřského městečka Polarnyj do Moskvy elektronika a radiové spojení. Piloti však nezpanikařili a dokázali s obrovským letadlem přistát na malém opuštěném letišti v lese. To nebylo ani v době, kdy fungovalo, uzpůsobeno na přistávání takto velkých letadel.

"Bylo to divadlo jen pro silnější povahy. Na našem letišti naposledy přistávala letadla před deseti lety a i tenkrát pouze malá. I přistání vrtulníku pro nás v té době bylo velkou událostí," řekl předseda místní samosprávy Piotr Ditiaev.

Napotřetí se riskantní přistání povedlo

Piloti se o přistání pokoušeli hned třikrát. Museli to udělat ve veliké rychlosti, protože nefungovaly systémy zpomalující letadlo. Přistávací dráha byla navíc příliš krátká. Podle svědků při přistání seřízlo letadlo křídly vrcholky stromů, když se piloti snažili dostat stroj co nejníže. Při dotyku se zemí se pilotům nepodařilo dostatečně zpomalit a stroj jel z přistávací dráhy ještě dalších dvě stě metrů.

Na palubě vypukla panika

Nikomu ze 72 cestujících, mezi kterými byly i tři děti, na palubě se nic vážného nestalo. Nejhoršími zraněními byly pouhé škrábance. Cestující měli ale pořádný strach o život. "Viděl jsem, jak letadlo seřízlo vrcholky stromů jako kosou. Na palubě letadla vypukla panika, někdo dokonce křičel, že letadlo hoří," popsal situaci při přistání pasažér Andrej Kondratjev.

"Najednou se letadlo zastavilo a lidé začali zkoušet vyrazit dveře. Jedny skutečně vyrazili. Jedna žena vyhodila dveřmi svého psa, velikého ovčáka. Myslela si, že ho tak zachrání. Posádka musela běsnění cestujících zastavit křikem a nadávkami," dodává cestující.

Vyznamenání pro odvážné piloty

Cestující byli později dopraveni do Moskvy jinými spoji. Letadlo Tu-154 je po nouzovém přistání v natolik dobrém stavu, že se ho letecká společnost Aviastar chystá vrátit zpět do provozu. Lidé nyní vyzývají ruského prezidenta Dmitrije Medveděva, aby hrdinným pilotům za přistání udělil nejvyšší státní vyznamenání.

kukuku ( 8. září 2010 20:00 )

Nepřežil vyhození z letadla nebo ještě lítá po Sibiři ?

rachot ( 8. září 2010 18:18 )

je to obdivuhodné, co piloti dokázali, jen autor článku píše nesmysly...nefungovaly zpomalovací systémy....na videu má TU 154 otevřené reverzy u motorů, což je jeden z důležitých systémů na brzdění letadla

Zobrazit celou diskusi