Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Plán B: Horníky možná zachrání před Vánocemi

Plán B: Horníky možná zachrání před Vánocemi
Plán B: Horníky možná zachrání před Vánocemi  (Autor: ČTK)
Autor: hto, ČTK - 
29. srpna 2010
11:05

Důlní inženýři v Chile pracují na "plánu B", podle kterého by mohlo být 33 zavalených horníků v dole na severu země vyproštěno do dvou měsíců.

Zatím se podle odhadů počítalo s tím, že vyhloubení záchranné šachty k zavaleným horníkům potrvá asi čtyři měsíce. Nyní ale přišli odborníci s novým plánem.

"S poslední generací strojů a vrtákem o širším průměru můžeme rozšířit šachtu, která tam už je," řekl jeden z inženýrů Walter Herrera. Dodal, že vládní experti již tuto možnost prověřují.

Ministr hornictví Laurence Golborne nicméně předtím odmítl spekulace, že by horníci mohli opustit zavalené šachty za 30 nebo 60 dní. "Informace je naprosto jasná, časový rámec je... mezi třemi a čtyřmi měsíci," řekl místním médiím.

Strata 950

V rámci původního záchranného plánu byla do země přivezena speciální hydraulická vrtná souprava Strata 950, s jejíž pomocí bude záchranná šachta vyhloubena. Razit by se podle BBC mělo začít v pondělí, kdy mají být přípravné práce hotovy. Jakmile bude tunel hotov, spustí záchranáři k zavaleným horníkům kabinu a jednoho po druhém vyzvednou na povrch. K usazení čtyřicetitunové soupravy Strata 950 bylo podle serveru businessweek.com použito 40 kubických metrů betonu. Zařízení vyvrtá 700 metrovou šachtu o průměru asi 64 centimetrů, poradilo by si však i s tunelem o maximální hloubce 1300 metrů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi