Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zveřejnil tajné dokumenty, teď ho obvinili ze znásilnění

Zakladatele serveru, kde se zveřejňují tajné dokumenty obvinila švédská policie ze znásilnění
Zakladatele serveru, kde se zveřejňují tajné dokumenty obvinila švédská policie ze znásilnění  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, jak - 
21. srpna 2010
14:12

Ze znásilnění ve Švédsku je údajně podezřelý zakladatel amerického serveru WikiLeaks, na kterém nedávno zveřejnili tajné dokumenty o operacích v Afghánistánu. Napsaly to dnes agentury APA a AP s odvoláním na švédský deník Expressen a policejní zdroje.

Julian Assange, zakladatel serveru WikiLeaks zaměřeného na zveřejňování tajných dat, je podezřelý z toho, že přibližně před týdnem znásilnil ve Švédsku jednu ženu a další obtěžoval. Policie uvedla, že na něj byl již vydán zatykač.

Agentura AP citovala ze stránky WikiLeaks na sociální síti Twitter vyjádření, podle kterého současné obvinění ze znásilnění považují zástupci serveru za "špinavou hru". Je podle nich prý zbytečné uvádět, že cílem je odvést pozornost od jiných věcí.

Za WikiLeaks se postavila Pirátská strana

Koncem července server WikiLeaks zveřejnil takřka 77.000 tajných dokumentů o spojeneckých operacích v Afghánistánu. Vyvolal tím mediální smršť a ostrou kritiku Pentagonu, podle nějž server prý ohrozil bezpečnost informátorů a účastníků operací. Zbývajících 15.000 dokumentů chce WikiLeaks zveřejnit v následujících týdnech.

Podle serveru CNN slíbila WikiLeaksu pomoc švédská Pirátská strana. WikiLeaksu prý pronajme zdarma prostor na svých serverech jako součást svého politického poslání. Informaci zástupců WikiLeaksu, že Pentagon je ochoten jednat s nimi o spolupráci při kontrole a odstraňování citlivých dat, o kterou ho požádali, Pentagon popřel.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi