Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Z Facebooku unikla data 100 miliónu lidí!

Půl miliardy uživatelů Facebooku jsou v nejistotě. Data pětiny z nich jsou ke stažení na internetu
Půl miliardy uživatelů Facebooku jsou v nejistotě. Data pětiny z nich jsou ke stažení na internetu  (Autor: profimedia.cz)
Autor: jak - 
29. července 2010
12:52

Nejoblíbenější internetová sociální síť Facebook, která nedávno dosáhla půl miliardy uživatelů, čelí závažným bezpečnostním problémům. Na volně dostupných serverech se objevila data 100 milionu uživatelů.

Informace o uživatelích Facebooku získal a zveřejnil bezpečnostní expert Ron Bowles, který chtěl tímto krokem upozornit na bezpečnostní rizika sociální sítě Facebook. Podařilo se mu získat data od uživatelů, kteří si nenastavili ani základní bezpečnostní opatření. Z nedbalosti a bezpečnostní nedokonalosti ale Bowles obviňuje Facebook jako takový a firmu, která ho spravuje.

Soukromé údaje, které byly zveřejněny, se na internetu rychle šíří a již v tuto chvíli mají několik tisíc stažení. Dá se očekávat, že z serveru Pirate Bay, na kterém se data objevila jako první, si je stáhne několik desítek tisíc lidí. Mezi daty se však údajně nenacházejí tak citlivé informace jako adresy a telefonní čísla.

Správci Facebooku problém nevidí

Mluvčí Facebooku na obranu bezpečnostních opatření uvádí, že informace byly na síti dostupné dávno předtím. "V tomto případě lidé souhlasili s tím, že budou jejich osobní informace zveřejněny, a dávno existovaly v Googlu, Binu a dalších vyhledávačích," komentoval pro britský deník Daily Mail únik dat mluvčí.

S tím ale nesouhlasí odborníci, kteří se zabývají dohlížením nad sběrem dat a monitorováním lidí. Upozorňují na to, že Facebook má s bezpečností svých profilů dlouhodobé problémy a jenom díky předchozím skandálům a únikům dat zavádí základní bezpečnostní opatření. "Doplňuje to jenom zmatky, které kolem bezpečnostních nastavení na Facebooku panují - uživatelé jim nerozumí - a tohle je výsledek, "řekl k případu Simon Davies z lidskoprávní organizace Privacy International.

Podle Davise bude mít kauza pozitivní vliv na uživatele Facebooku, protože si díky ní uvědomí, že jsou jejich soukromé informace velice snadno dostupné, a začnou se více zajímat o zabezpečení svých profilů. "Lidé budou určitě naštvaní a budou se zajímat, kdo má jejich data a co s tím mají dělat," dodal Davis.

zeebra ( 29. července 2010 17:33 )

Ano lidé jsou nepoučitelní a hloupí ,.. stejně jako tahle paní co našla svého syna přes Facebook ... a zapomněla, že internet má delší paměť než ona a tak si každý, komu se zdá tento příběh divný může složit následující mozaiku ... syn Jiří narozený 29. listopadu 1983 dočasné odložení syna do peče exmanžela 1986 mimoděložní těhotenství 1986 (sama napsala v diskusi) syn Patrik narozený 29. listopadu 1987 exmanžel se synem emigroval na jaře 1989 !!! Milí čtenáři, zdá se vám, že tato paní měla málo času najít svého syna a vzít ho zpět do své péče????

vampireheart ( 29. července 2010 16:43 )

Tak pokud budu konkretni World Of Warcraft pokud napr. nekdo hraje bez braneni sveho pc a bez pouzivani mozku k celemu deni kolem tehle hry, tak se vicemene s jistotou docka brzy nemileho prekvapeni, to vim najisto. A ono v podstate je to tak, ze pri instalaci JAKEKOLIV, i obyc hry, je POTREBA mit monitoring site, protoze KAZDA hra o vas odesila udaje vyrobcum! A o demo verzich her se uz vubec nebavim... Ne, ono to vazne neni nic slozityho, ale opravdu nutnyho, ta ochrana soukromi na siti...

fiiikulka ( 29. července 2010 16:29 )

Myslím, že teď jsi dostal všechny, co hrají on line hry, protože málokdo z uživatelů ví, co je Antispyware a Firewall a už všem stávají vlasy hrůzou na hlavě, cože to o nich kdo zjistí, když si zahráli nějakou hru

vampireheart ( 29. července 2010 16:20 )

...jakekoliv hromadne sitove akce (napr online hry) MUSIM si identitu branit za kazdou cenu - pouzivam KVALITNY Antispyware a HLAVNE KVALITNI FIREWALL, antivirovy software je prakticky k nepotrebe. Nikdy take nesmim dovolit memu pc - operacnimu systemu - aby ridil on me, panem musim byt vzdy ja!! (omluva za rozdeleni prispevku,byl moc dlouhy, jednoduseji to opravdu nelze napsat)

fiiikulka ( 29. července 2010 16:19 )

V tomhle s Tebou naprosto souhlasím Člověk musí dávat pozor kam a co o sobě napíše. Věřit tomu, že je něco - cokoliv zabezpečené a soukromé, ať už se to týká fcbooku, internetového bankovnictví, mobilů atd je čiré bláznoství.

Zobrazit celou diskusi