Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Svérázný chovatel má za mazlíčky tygry

Autor: INT, jen - 
28. července 2010
06:01

Stejně jako miliony lidí po celém světě je i John Wagenaar (35) z Jihoafrické republiky velkým milovníkem koček. John však nechová žádné obyčejné domácí micky, zálibu si našel v mnohem větších kočkách – jeho mazlíčci jsou mnohasetkiloví tygři!

John je jejich chovatelem v přírodní rezervaci poblíž Johannesburgu a přátelé mu přezdívají Tygří muž. „Když mi bylo devět, maminka mi přinesla mourovaté kotě. Okamžitě jsem se zamiloval,“ vypráví John, jak vznikla jeho láska ke kočkám.

Důležitá je důvěra mezi cvičitelem a zvířetem

Před pěti lety začal pečovat o tygry, které jejich matky odvrhly. Protože tygrům v rezervacích chybí pohyb, John nyní asi 20 těchto velkých šelem cvičí. „Mnoho krotitelů po užívá bič a tresty, to odmítám. Základem je důvěra mezi mnou a zvířetem, se svými tygry tak chci mít co nejužší vztah,“ popisuje John.

Neustále se proto s tygry kočkuje, hladí je a během výcviku je odměňuje kusy masa a mlékem z lahve. Tygři považují Johna za jednoho z nich a chovají se k němu, jako by byl součástí smečky.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

milo ( 30. července 2010 07:19 )

komunikace se zvířaty je mnohem jednodušší než komunikace s lidmi...s dementy se holt nedomluvíš...

vcesky ( 29. července 2010 17:34 )

To: milo máš pravdu "mám radši zvířata než lidi" V oáze je vítán každý návštěvník s dobrým srdcem a nezapomeň pokud na tebe budou tygříci Uffkat, je to přátelský pozdrav, dodrž základní pravidla slušnosti a odpověz jim

milo ( 29. července 2010 07:17 )

jsem ráda, že někdo vzal osudy těchto ohrožených druhů do svých rukou a postaral se tak aby tento nádherný druh díky lidské stupiditě a egoizmu nevyhynul....jako spousta jiných živočišných druhů...adresu mám zapsanou takže se tam do konce prázdnin určitě vypravím....takový miláčky ( navíc v mém znamení ) si nenechám ujít.....jsou to prostě čičinky k pomilování....ať si říká kdo chce co chce....stejně tak jako tygr může zabít člověka, protože se k němu nechoval dobře a vždy mu k tomu dal člověk podnět, tak může člověk zabít člověka...a jaký je v tom rozdíl? Od tygra je to přirozené, od člověka zrůdnost....tak proč vždycky když zvíře zabije člověka, dělají z toho jakoby to bylo něco šíleného....zvíře narozdíl od člověka útočí jen když musí....člověk to dělá pro zábavu....to je šílené, to je zrůdné, to je věc nad kterou by se měli lidi pozastavovat....ne když zvíře brání své teritorium, či mláďata nebo sama sebe když jsou v ohrožení....proto mám radši zvířata než lidi....myslete si co chcete...

vcesky ( 29. července 2010 07:11 )

To nebezpečí tam rozhodně je, ale jen pro člověka který se neumí dívat a ignoruje signály, kterými mu tygr dává jasně najevo v jaké je náladě a co si může dovolit. Navíc tyhle kočky mají moc dobrou paměť - na to dobré i na to zlé. http://picasaweb.google.cz/lh/photo/w1qS7t58wV9DVIofndCq2A?feat=directlink

vcesky ( 29. července 2010 07:05 )

Měl bych jeden příklad jak to vypadá, když kdysi Yveta chtěla jednoho tygříka. Podívejte se jak to dopadlo - www.tigre.sk , už jich tam společně bydlí 25 a na rozdíl od Johanesburgu je to za humny.

Zobrazit celou diskusi