Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Muslimové se musí přizpůsobit, myslí si čtenáři Blesk.cz

Mělo by se zahalování muslimek v evropských státech zakázat?
Mělo by se zahalování muslimek v evropských státech zakázat?  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: rvs - 
20. července 2010
00:22

Francouzští poslanci minulý týden schválili zákon, zakazující nošení tradičních muslimských oděvů, zahalujících celé tváře žen, takzvaných burek a nikábů. Zákaz, který už v dubnu schválil parlament v Belgii, vzbudil pořádně emotivní reakce. Chválu boje proti náboženskému fundamentalismu na straně jedné, kritiku omezování osobní svobody na straně druhé. Čeká podobný problém v budoucnosti i Česko? A co si o tomto opatření myslí čtenáři Blesk.cz?

Muslimové by se měli přizpůsobit kultuře země, ve které žijí, myslí si většina čtenářů. "Je to to nejlepší, co Francie mohla udělat. My když přijedeme k nim, musíme striktně dodržovat jejich zákony. A kdyby tam byla žena v kraťasech, tak ji ukamenují," chválí rozhodnutí Francouzů diskutující Tatu.

"Kdybychom do těch jejich končin přijely a chodily tam oblečené jak v Piešťanech nebo Praze jen v tričku a minisukni, v lepším případě by nás tam zavřeli, že jsme se nepřizpůsobily místním zvyklostem. Jistě, nikdo nechce, aby muslimky nosily v Evropě vypasovaná trička, ale ty jejich pytle na hlavě ať nosí doma," píše diskutující s přezdívkou Djaba.

Diskutující Budybad se zákazem zahalování žen rozhodně souhlasí: "Nejde vůbec o zemi, nebo její obyvatele! Jde o souboj církevních ideologií! Islám je jednou z nich a protože jeho vůdcové se rozhodli Islám propagovat i silou,mají toho postupně všichni dost a snaží se rozšiřování víry takovýmto způsobem bránit. A to se dělá těmi zákony že?"

Názor čtenářů: Islám je nebezpečný

"Jejich náboženství je náboženstvím středověku. Korán se učí děti nazpaměť a jinou knihu mnohé z nich ani číst nesmí či nečetly, muslimské ženy sice nechtějí shodit burku, ale jen proto, že tak byly vychovány od mala. Navíc nemají zkušenosti svobodných žen," je přesvědčená čtenářka Bára. "Četla jsem Korán, mluvila jsem i s muslimkou, která tam byla ponižována, krutě bita, a která tvrdila, že se tak děje každé druhé. Vážím si toho, že žiju zde, ve svobodné zemi, kde si muži a ženy jsou před zákonem rovni. Tamější zákony takovou možnost nenabízí," pokračuje Bára.

"U nejen muslimských Francouzů lze vypozorovat že na prvním místě jsou zákony Koránu a až pak ty hostitelovy. Ovšem zákony Koránu velmi a velmi pokroucená a zneužité k jiným účelům, než by měly sloužit. Právě nikáby a burky jsou výsledkem, samozřejmě, že ne jediným. Je zajímavé sledovat, jak to souvisí s množstvím. Při malém příjemní a laskaví, se zvyšujícím se stále agresivnější a se snahou vynucovat," myslí si čtenář Radan65.

A někteří čtenáři se dokonce obávají, že v zemích, jako je Francie budou mít muslimové v budoucnosti mnohem větší vliv. "Stejně bude Francie islámský stát do 20 let, jelikož průměrný Francouz má dvě děti a muslim osm! Tak je jasné, že to islám vyhraje bez boje, což je smutné," píše například diskutující přihlášený jako Dedek_org.

Názor čtenářů: Zákaz burek je proti svobodě

Přestože ojediněle, v diskusi zaznívají i opačné názory. Čtenář Momo01 je přesvědčený, že zákaz odporuje lidským právům. "Myslel jsem, ze Francie si říká 'svobodná země'," píše. "Ve svobodném státě rozhodně nemůže statní moc určovat, jaký druh oblečení bude, nebo nebude obyvatelstvo smět nosit. To snad je možné dnes už jenom v Severní Korei. Kdyby Korea zakázala nosit třeba tanga, to by byl poprask, dodává.

"Já tady v tom pařáku zahalená chodím taky a vím proč. Nejde o to, ze Vás někdo nutí, abyste tak chodila zahalena taky, jen říkám, jak se muslimka cítí a proč to tak dělá. Je to její volba - někdy taky ne, ale tenhle nesmyslný zákon není řešením," obhajuje zahalování muslimských žen diskutující Afkhan.

Co si o zákazu zahalování obličejů muslimských žen myslíte vy? Podělte se o svůj názor v diskusi.

Kde všude je zakázáno zahalování muslimských žen

Itálie: Od roku 1975 je v Itálii zakázáno nosit na veřejnosti oblečení, znemožňující identifikaci. Některá italská města na základě tohoto zákona zakázala nosit oděvy, zahalující obličeje muslimských žen.

Německo: od roku 2003 mají jednotlivé spolkové země pravomoc zakázat nošení muslimských šátků ve školách. Zákaz platí asi v polovině zemí.

Francie: Už v roce 2004 byl schválen zákon, který zakazuje okázalé nošení náboženských symbolů ve veřejných školách. V červenci parlament schválil zákaz zahalování muslimských žen na veřejnosti. Zákon ještě v září musí projít senátem.

Velká Británie: Od roku 2007 je v kompetencích jednotlivých škol, zakázat nosit muslimské šátky, pokud narušuje výuku.

Nizozemsko: Od roku 2008 platí zákaz nošení burek ve školách.

Dánsko: V lednu 2010 dánská vláda vyzvala k prosazování možného zákazu zahalování ve školách a firmách. Vláda vydala prohlášení, že burky a mńikáby jsou v zásadním rozporu se základními hodnotami dánské společnosti.

Belgie: V dubnu 2010 parlament zakázal nosit oděvy, zcela zahalující postavu.

Španělsko: V některých katalánských městech (například v Barceloně) bylo letos zakázáno nosit burky a nikáby v prostorách úřadů.

maxovskej ( 22. prosince 2014 07:41 )

Vůbec by jsme je neměly do Česka pouštět,stále pro nás přectavují vážnou teroristickou hrozbu,jsou jako časovaná bomba a jsou tu jenom proto aby jednou až jich bude hodně dělaly teror, v Boha nevěřím ale Bůh nám pomáhej,Čechy krásné Čechy mé kde jste??Jooo jsme v prd*li. Už dávno Čechy nejsou naše země.!!!

zirafa ( 22. července 2010 18:08 )

já bych je z toho bazénu hnala sviňským krokem.....

zirafa ( 22. července 2010 18:07 )

anasyi, já zírám, co je to za slípku?!

zirafa ( 22. července 2010 18:05 )

ale oni chlastají.... po setmění, to už Aláh nevidí... jak pokrytecký, jako celé to jejich náboženství....

zirafa ( 22. července 2010 18:03 )

ta by zpívala jinak, kdyby žila u nich.... nebo spíš by držela hubu a krok....

Zobrazit celou diskusi