Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Charles v zemi Drákuly: Tady budu král já!

Autor: rap, INT - 
18. července 2010
12:35

Britský následník trůnu princ Charles si mimořádně oblíbil rumunskou Transylvánii. To je kraj, odkud podle pověstí pochází kníže-upír Vlad, přezdívaný Rozparovač a Drákula. Charles tu koupil hned tři nemovitosti a libuje si, že bude mít k rekreaci něco, co se hned tak nevidí.

Londýnský tisk už spekuluje o možné spřízněnosti britské královské dynastie s transylvánským krvavým vládcem. Podrobná analýza rodokmenů obou rodů prý takovou možnost připouští. Pravděpodobnější se ale zdá, že Charles, známý svojí náklonností k přírodnímu způsobu života a nadšením pro vše ekologické, našel v rumunské Transylvánii zem, která odpovídá jeho představám. Nyní tam vlastní celkem tři nemovitosti.

První leží poblíž města Sighisoara s mimořádně zachovalou středověkou architekturou. Na rozlehlém panství princ hodlá pěstovat plodiny a chovat dobytek podle přísných ekologických pravidel, která sám vymyslel. Další statek ležící v nedaleké vesnici Viscri se mu zalíbil hlavně svébytnou starorumunskou sedláckou podobou, starou nejméně sto padesát let. Charles hodlá statek přeměnit v originální hotýlek s pěti exkluzivními ložnicemi. Měli by tam nabírat síly jeho přátelé z britských aristokratických kruhů. Třetí nemovitostí, která podle místního realitního makléře Tibora Kalnokyho prince mimořádně zaujala, je usedlost na polosamotě poblíž transylvánské osady Zalantapak. Prý ji postavil jeden z potomků pověstného Vláda Rozparovače někdy v šestnáctém století.

„Jeho výsost si přeje vnitřek celého přestavět a zrekonstruovat tak, aby byl pohodlný a vybavený vším potřebným. Současně ale musí být zachována jeho neopakovatelná historická tvář, protože něco podobného nejspíš už nikde na světě neexistuje.“

Sousedi? Vlci a medvědi

Princ Charles zdejší kraj navštívil dvakrát – v letech 1998 a 2006 – a pokaždé ho uchvátil. Ve Viscri dokonce před místními pronesl projev, z něhož tamní tisk dodnes cituje. „Vaše země je překrásná, nedotčená a čistá. Příroda je zde tak zachovalá jako málokde a co mne mimořádně uchvátilo, je originalita a duch zdejších staveb ve vesnicích, osadách i v klášterech a kostelech,“ řekl tehdy. Současně slíbil, že se u rumunské vlády zasadí, aby oblasti poskytla větší péči.

Nejvíc si podle Kalnokyho oblíbil usedlost u Zalantapaku. Přiléhají k ní pozemky o rozloze asi deseti hektarů a výběžky sousedního masivu Karpat pokrývá původní prales. Charles tak bude sousedit s vlky, medvědy i rysy. Právě to se britskému korunnímu princi líbí.

zorro ( 26. prosince 2010 12:59 )

Přesně tak, ty děti v blesku by si měly občas přečíst nějakou knížku ....je to ostuda

evolucius ( 18. července 2010 15:45 )

Vlad Tepes...přezdívaný napichovač...nikoliv rozparovač

evolucius ( 18. července 2010 15:45 )

Vlad Tepes...přezdívaný napichovač...nikoliv rozparovač

Zobrazit celou diskusi