Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Senzační objev v Afghánistánu: Ložiska kovů za biliony korun!

Afghánistán je chudou zemí, jehož většinovou ekonomiku tvoří produkce opia. Nález cenných kovů by to mohl změnit
Afghánistán je chudou zemí, jehož většinovou ekonomiku tvoří produkce opia. Nález cenných kovů by to mohl změnit  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, INT, shp - 
14. června 2010
20:02

Americkým geologům se podařil objev, který možná změní budoucnost celého Afghánistánu. V zemi totiž nalezli dosud neznámá ložiska kovů v hodnotě 21 bilionů korun (bilion je tisíc miliard).

Afghánistán má velké zásoby železa, mědi, kobaltu, zlata, a především lithia, které se využívá pro výrobu baterií do většiny moderních elektronických přístrojů. Ložiska jsou rozptýlená po celé zemi.

V Afghánistánu nyní není žádný těžební průmysl ani odpovídající infrastruktura, takže země nedokáže své přírodní bohatství plně využít dřív než za několik desítek let. Cenný objev však může způsobit další zintenzivnění bojů v zemi mezi Tálibánem a vládními silami.

Bohaté zásoby kovů totiž podle deníku New York Times mohou znamenat pro radikální náboženskou skupinu větší motivaci k tomu, pokusit se co nejdřív převzít moc v zemi. Ekonomika země byla přitom dosud především závislá na nelegální produkci opia.

ales1 ( 14. června 2010 23:47 )

počkej si jak to dopadne, kdo komu co sebere, ty Lenine, pak kritizuj. Doufám, že svoboda a demokracie se nebude vyvážet, lidi si ji nezaslouží.

barbatus ( 14. června 2010 22:35 )

Američani mají zvláštní složky armády.... Ale pod dohledem nabitých zbraní Afgánci rádi vydají vše, o co si osvoboditelé řeknou... My Rusům uran, Iráčané Američanům ropu, Afgánci nerosty.... Co seberou dál a komu? Kam dál se bude vyvážet svoboda a demokracie?

djaba ( 14. června 2010 21:03 )

Ti blbové v pyžamech to nedokážou vydolovat ,ti se tam vymlátí sami za toho jejich proroka a stejně budou mít ho * no.

bosomfriend ( 14. června 2010 20:52 )

Když bude poražen , ta si Amici vymyslí kamenné muže. Věděli už dříve všechno a my jim v rom pomáháme a utřem nos.

bosomfriend ( 14. června 2010 20:50 )

Zobrazit celou diskusi