Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

10 nej z Jihoafrické republiky

Autor: jch, kk, rap, hto - 
13. června 2010
09:25

Fotbalové mistrovství světa letos poprvé zavítalo do Afriky. Tady je velmi populární hrou a snem snad každého afrického kluka být hvězdou trávníku. Jaká je kriminalitou proslulá pořádající Jihoafrická republika a co všechno ukrývá?

Například velké nerostné bohatství, jedenáct úředních jazyků... nebo největšího českého fanouška – uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře!

1. CHARLIZE THERON
Herečka a jedna z nejkrásnějších žen této planety, která získala sošku Oscara za film Zrůda, je taktéž Jihoafričanka. Odstěhovala se už v šestnácti letech kvůli modelingu do Milána, nakonec se stala hollywoodskou hvězdou.

2. NEJPOPULÁRNĚJŠÍ SPISOVATEL J. R. R. Tolkien
O tom, že je autor Hobita a Pána prstenů J. R. R. Tolkien rodák z jihoafrického města Bloenfontein, ví kromě skalních fanoušků málokdo. Už ve třech letech se totiž s matkou odstěhoval do Británie.

3. NEJHORŠÍ KRIMINALITA
Za posledních 15 let tady násilnou smrtí zemřelo až 330 tisíc lidí. Průměrně je tady zavražděno denně 50 lidí, tedy téměř 30krát tolik co v Německu. Zemi trápí i přepadení, epidemie AIDS, až každá čtvrtá žena byla znásilněna.

4. NEJDŮLEŽITĚJŠÍ LÉKAŘ
Christian Barnard – Tento významný chirurg jako první na světě provedl úspěšnou transplantaci srdce.

5. NEJŠÍLENĚJŠÍ ÚŘEDNÍ JAZYKY
V současné době v JAR existuje 11 úředních jazyků: angličtina, afrikánština, isiNdebele, Sepedi, Sesotho, isiSwati, Xitsonga, Setswana, Tshivenda, isiXhosa a isiZulu. Všechny jsou rovnoprávné, ale angličtina má určitou přednost.

6. NEJBOHATŠÍ NEROSTNÉ ZÁSOBY
Hlavním městem je Pretoria, místními obyvateli přezdívaná také PTA nebo »Jacarandá« (podle purpurové barvy květu stromu jacarandá). V roce 1997 dosáhla světového prvenství v těžbě zlata. Na druhém místě se umístnila v těžbě manganu, na pátém v dolování diamantů. Bohužel až 18,2 % obyvatelstva je negramotných.

7. NEJPODIVNĚJŠÍ BYDLENÍ
Domorodci mají zvláštní zvyk: Muži obývají hranaté chýše, ženy kulaté.

8. RADOVAN KREJČÍŘ
Uprchlý Čech bude zřejmě největším českým fanouškem v pořadatelské zemi. V JAR už několik let žije a českým soudům, které žádají jeho vydání, se jen vesele směje. Údajně je napojen na velitele tamější kriminálky a svědčí v případě vraždy významného podnikatele. O vydání tedy nejspíš nemůže být řeč.

9. NEJHORŠÍ DOPRAVA
Ve městech takřka chybí veřejná doprava, je třeba používat taxík. Když už v některém městě MHD jezdí, neexistuje jízdní řád.

10. NELSON MANDELA
Držitel Nobelovy ceny míru a první černošský prezident JAR byl několikrát souzen za protistátní činnost, když kritizoval politiku apartheidu (rasové segregace). Dnes je mu 91 let a i když není aktivním politikem, je stále jednou z nejpopulárnějších osobností na světě.

578841:gallery:true:true

ellenase ( 14. června 2010 00:30 )

A nejhorší zvuk, který vydává vuvuzela.

zvukar ( 13. června 2010 12:03 )

Pro nás asi grázl Krejčíř.Navrhuji založit fond na financování jeho "odstranění"!Jihoafričani jsou zkorumpovaní a stejně ho nevydají.Nejlepším řešením bude, mu tu jeho otlemenou hubu zavřít navždy!

Zobrazit celou diskusi