Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Mexický záliv: Unikající ropu zakryli zvonem

Autor: ČTK, hto - 
8. května 2010
07:36

Technikům se podařilo spustit na dno moře obří stotunový kontejner z oceli a betonu, jímž překryli pryštící proud ropy z havarovaného vrtu. Podle mluvčího společnosti BP Billa Salvina kontejner dosedl na dno v hloubce kolem 1500 metrů.

Kontejner by mohl pohltit až 85 procent unikající ropy. Dvanáctimetrový speciální kryt, který připomíná zvon, se ovládá pomocí šesti podvodních robotů.

I když se podařilo umístit zvon na dno moře a vše probíhá podle plánu, není zatím vyhráno. Podobné operace doposud nikdy neproběhla a ještě není možné odhadnout, jak kontajner snese extrémní tlak vody, jelikož nebyl v podobných podmínkách vyzkoušen.

Nyní ještě musí být upevněna speciální pumpa, kterou bude přes ocelové potrubí ropa přečerpávána do tankeru na hladinu moře. Podle odhadů by mělo odčerpávání ropy začít do pondělí.

Na ropné plošině společnosti British Petoleum v Mexickém zálivu došlo 22. dubna z neobjasněných příčin k mohutnému výbuchu. Plošina pak 36 hodin hořela, než se potopila do moře. Od té doby každý den z místa havárie vytákají do moře denně statisíce barelů ropy, která zabíjí nejen mořské živočichy, ale ničí i americké pobřeží, na kterém jsou unikátní bažiny.

Podle zahraničních agentur výbuch ropné plošiny v Mexickém zálivu způsobila bublina metanu, která unikla z vrtu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi