Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Finská stíhačka měla kvůli sopečnému prachu problémy

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, ama - 
17. dubna 2010
15:50

Finská stíhačka typu F-18 Hornet se kvůli sopečnému popílku z islanského vulkánu dostala ve své zemi do velkých problémů. Stalo se to ve čtvrtek, kdy letecký útvar na severu Finska nechal zkušebně vzlétnout několik stíhacích letounů proto, aby prověřily možnost použití tamního leteckého prostoru.

Finská agentura FNB dnes s odvoláním na informaci finských leteckých sil uvedla, že stíhačka se do nesnází dostala poté, co prolétla mrakem sopečného prachu.

Vulkanický prach připomínající "bramborovou mouku" pak při tání způsobeném vysokou teplotou zablokoval systém sání vzduchu. V nejhorším případě může kašovitá hmota motory zcela zničit, dodala FNB.

Motory postiženého stroje jsou nyní podrobovány technické prohlídce. Žádnému z pilotů se naštěstí nic nestalo.Podle Eurocontroloru, tedy evropské letecké navigační služby, bylo jen v sobotu napříč Evropou zrušeno 16 tisíc letů. V sobotu se v průměru uskuteční na starém kontinentě na 22 tisíc letů.

Mrak z islandské sopky ochromil velkou část Evropy

Jak uvedl server novinky.cz, tak kromě České republiky je vzdušný prostor uzavřen také v Rakousku, Belgii, Dánsku, Estonsku, Finsku, severu Francie, na většině Německa, Maďarska, Irska, dále pak v severní Itálii, Nizozemsku, severním Norsku.

Sopečným popelem bylo zasaženo i Polsko, Slovensko, Slovinsko, Švédsko, Švýcarsko a Velká Británie, kde je vzdušný prostor rovněž uzavřen. Omezení se v jednotlivých zemích mohou lišit, to platí i o letištích.

e.44 ( 18. dubna 2010 00:05 )

Smrku, ty perlíš!

smrk ( 17. dubna 2010 21:33 )

Je to jedno, ale největší problém je v tom, že si piloti sebou nevozí žádnej smetáček a pak mají prach všude !!!!!!!

diskutujici ( 17. dubna 2010 16:26 )

Musim si rypnout. To na snimku je rusky Tupolev TU-160 (BLACKJACK). http://1.bp.blogspot.com/_pGOnGM04xgk/SdnNxs-jFrI/AAAAAAAAGkI/x-Ndc2W-d_E/s1600/Tupo lev-Tu-160-Blackjack-4.jpg Opravdu by byl problem dat tam skutecny snimek F-18...? Napovim, Google -> Image a dat vyhledat F-18.

Zobrazit celou diskusi