Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Vatikán: Pedofilie je hanebný zločin

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, pel jf - 
20. března 2010
08:00

Papež Benedikt XVI. dnes zveřejní pastýřský list irským katolíkům. Irskou katolickou církev totiž v poslední době otřásají skandály se sexuálním zneužíváním nezletilých, které mají na svědomí někteří duchovní. Půjde o první oficiální dokument církve týkající se pedofilie kněží. Papež sám již několikrát zneužívání ostře odsoudil.

Papež o zveřejnění pastýřského listu informoval 11. prosince na svém setkání s irským primasem kardinálem Seanem Bradym. Setkání následovalo po zveřejnění šokující zprávy, která odhalila, že irská katolická hierarchie kryla desítky let trvající zneužívání stovek dětí kněžími v oblasti Dublinu.

Už tehdy Benedikt XVI. pedofilii označil za hanebný zločin a stejná slova použil v polovině února, když přijímal delegaci irských biskupů. Těm vyčinil nečinnost irské církve při rozkrývání rozsáhlého problému. Mluvčí papeže Federico Lombardi uvedl, že list bude obsahovat praktická doporučení pro boj proti pedofilii.

První oficiální dokument církve k pedofilii, který papež podepsal v pátek, bude mít charakter univerzálního poselství, ačkoli jeho oficiálními adresáty jsou irští věřící.

List by měl potvrdit tvrdou linii vůči pedofilii, kterou papež od začátku svého pontifikátu v roce 2005 zahájil, zejména při svých cestách do Spojených států a Austrálie (2008), kterými podobné skandály již otřásly. Pastorační list je netrpělivě očekáván zejména poté, co byly skandály se sexuálním zneužíváním dětí zasaženy další země, především Německo a Rakousko, ale i Švýcarsko či Nizozemsko.

efix ( 22. března 2010 00:21 )

Lžete! Papež ve svém oficální dopise nikde nemluví o pedofilii!! List je o zneužívání dětí a to je rozdíl! Pedofilie není trestná.

anelam ( 20. března 2010 17:34 )

OPRAVA OTČEN. A NĚJAÁ ZDRÁVAS MARIA....

anelam ( 20. března 2010 17:33 )

TO ZPRAVÍ 20 ODČENÁŠŮ...

e.44 ( 20. března 2010 15:15 )

souhlas

oldedek ( 20. března 2010 13:21 )

Podle toho jeho zvláštního ďábelského pohledu bych odhadoval, že má taky ňáký to svinstvo za sebou...

Zobrazit celou diskusi