Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Newyorští taxikáři prý také podvádějí

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
13. března 2010
09:16

Newyorští taxikáři v minulých dvou letech ošidili své klienty o 8,3 milionu dolarů (154 milionů korun) tím, že nastavili taxametry na dražší tarify než na ty, jaké platí v hranicích města. V pátek to oznámila newyorský úřad, který vydává řidičům taxi licence.

Jeho kontroloři zjistili, že při nejmíň 1,8 milionu jízd ve městě řidiči nastavili taxametry na dvojnásobně dražší tarif platný na předměstích. Přišlo se také na to, že jízdu nejmíň jednou špatně účtovalo 35.558 ze 48.300 taxikářů, kteří mají licenci pro New York. 3000 z nich patří mezi notorické podvodníky, protože se k podvodu uchýlili víc než stokrát.

Úřad své informace předal vyšetřovatelům a newyorský starosta Michael Bloomberg řekl, že by proti některým z taxikářů měla být vznesena obvinění. "Nemůžeme už ty peníze vrátit jednotlivcům, ale můžeme s touto praxí skoncovat a viníky potrestat," prohlásil. Ošizení pasažéři v průměru zaplatili navíc v přepočtu 82 korun.

Jak se na podvody přišlo

Podvody byly odhaleny srovnáním údajů z vozů a těch ze systému GPS, který musí mít newyorské taxi vozy nainstalovány. Platí to od roku 2007, a proto se také údaj o podvodech týká jen minulých dvou let.
I když úřady považují fakt, že řidiči podváděli v 1,8 milionu jízd, za vážný, v procentech je to pouze půl procenta, jelikož na minulé dva roky připadá 361 milionu jízd.

Za několik týdnů by mělo být ve vozech v New Yorku nové zařízení, které pasažérovi sedícímu na zadním sedadle na obrazovce ukáže, že řidič aktivoval zvýšený tarif.

janteto ( 13. března 2010 11:44 )

ale naši určitě ano.A také, hned na to našli řešení!! U nás se jen stále kecá, ale řešení je v nedohlednu.

gogo ( 13. března 2010 10:02 )

Možná že ano, ale kam se hrabou na české taxikáře .....

Zobrazit celou diskusi