Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Muslimové v Nigerii pobili mačetami stovky lidí

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, oj - 
8. března 2010
12:03

Stovky mrtvých si vyžádaly náboženské střety mezi muslimy a křesťany poblíž města Jos v centrální Nigerii. Oznámily to dnes tiskové agentury s odvoláním na místní zdroje, podle kterých k útokům došlo v noci ze soboty na neděli.

Bezpečnostní složky v oblasti jsou v pohotovosti. Město Jos bylo v lednu dějištěm podobných nepokojů, při kterých bylo zabito nejméně 300 lidí.
"Více než sto lidí bylo zabito," sdělil agentuře AFP zástupce místních úřadů. Podle svědků bylo souběžně napadeno několik vesnic na jih od města, jejichž obyvatelé byli posekáni mačetami. Podle reportéra jednoho z afrických zpravodajských serverů je mezi mrtvými mnoho žen a dětí.

"Střelba měla vylákat lidi z domů a potom do nich začali sekat," líčil agentuře Reuters místní obyvatel.

Zástupci místního Červeného kříže potvrdili, že došlo k násilným střetům. Vesnice prý obklíčili vojáci a uprchly z nich stovky lidí.

Nigerijský viceprezident Goodluck Jonathan, který se dočasně ujal funkce hlavy státu po dobu rekonvalescence prezidenta Umara Yar'Aduy, vydal rozkaz, aby byly všechny místní bezpečnostní složky v pohotovosti, aby dopadly ozbrojence, kteří stojí za útoky a zabránily tomu, aby se konflikt rozšířil do dalších oblastí země.

Město Jos se nachází v centrální Nigérii na pomezí mezi převážně muslimským severem a křesťanským jihem. Nepokoje mezi muslimy a křesťany si zde v lednu vyžádaly stovky mrtvých.

djaba ( 9. března 2010 21:50 )

Ano , díky velké vzdálenosti se nás to ,,netýká" , ale nastane doba , kdy to bude problém.Západní i naše demokracie a svoboda vyznání bude jen cár papíru , až přijdou s mačetami k nám.Tkzv. spící buňky u blízkých sousedů nejsou asi dostatečným varováním.No , radši jim lezme do pr.. , šátečníkům v pyžamech , oni nám to vrátí .

anka ( 8. března 2010 16:01 )

neni treba.......v roce 2050 bude polovina evropskych volicu muslimskeho vyznani......az jich bude 70% zacne treba to co bylo v Egypte - kdo nebyl muslim, prisel o misto.....ne vzdy se lidska civilizace vyvijela dopredu......vzdyt se staci podivat, jak tomu bylo 800 let po padu Rima.....

gevi ( 8. března 2010 15:41 )

podobná vraždění "nevěřících psů" daleko od našich hranic. Zatím je v Evropě a speciálně u nás málo muslimů, aby zde vedli plnohodnotnou svatou válku. Ale to všechno se pomalu blíží. A evropská humanita se nebude umět účinně bránit.

e.44 ( 8. března 2010 15:17 )

Tady nejde o boha, a to v žádné z jeho podob.Ani o normální lidi, kteří v toho svého boha věří.Tady jde o náboženské fanatiky, kteří i kdyby žádný bůh nebyl, by ve jménu čehokoliv jiného páchali ty svá zvěrstva.

anka ( 8. března 2010 14:01 )

Nabozenstvi neni zlo, je jen obcas zneuzivano zlymi lidmi.

Zobrazit celou diskusi