Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Rakouský prezident odsoudil Benešovy dekrety jako bezpráví

Rakouský prezident Heinz Fischer označil Benešovy dekrety jako těžké bezpráví.
Rakouský prezident Heinz Fischer označil Benešovy dekrety jako těžké bezpráví.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, oj - 
4. března 2010
15:04

Rakouský prezident Heinz Fischer označil československé poválečné dekrety bývalého prezidenta Edvarda Beneše jako "těžké bezpráví", které prý ostatní členské státy EU nesmějí legalizovat.

"Skutečnost, že český prezident Václav Klaus si při podpisu lisabonské smlouvy dal jako podmínku, že evropská charta lidských práv se na dekrety nevztahuje, nemá ve skutečnosti žádný vliv," cituje agentura APA z Fischerova pozdravného poselství Sudetoněmeckému krajanskému sdružení v Rakousku (SLÖ).
Sociální demokrat Fischer se ve volbách hlavy státu příští měsíc znovu uchází o funkci prezidenta. Jeho vyhlídky na znovuzvolení jsou velmi nadějné.

"Jako rakouský prezident budu i nadále usilovat o to, aby byly zpracovány temné stránky našich dějin, a zasazovat se o to, aby lidská práva byla respektována a dodržována jak v naší zemi, tak za jejími hranicemi," uvádí Fischer.

Benešovy dekrety

Dekrety československého prezidenta republiky, označované též jako Benešovy dekrety, po druhé světové válce upravovaly v Československu mimo jiné vyvlastnění majetku části německého obyvatelstva.

kuboego ( 5. března 2010 07:08 )

že nesusedíte ešte aj s Maďarskom

bara ( 4. března 2010 22:01 )

ale mají pravdu - gaunerů je tady hodně. Oni byli i za komoušů, jen se na ně tak nevidělo.

bara ( 4. března 2010 21:49 )

pravda....

bara ( 4. března 2010 21:47 )

Vše má svá pozitiva a zápory. to si troufnu tvrdit. . za komunismu se vbudovala spousta továren, přehrady, školy, nemocnice - nebylo vše špatné (a to vám píše někdo, kdo byl označen za "nepřítele socialismu")... nejhorší byla ta padesátá léta. . vše má svůj rub a líc. najít správnou míru a dokázat si z každého politického systému vzít jen to lepší, to je moc těžké,.

bara ( 4. března 2010 21:41 )

Zobrazit celou diskusi