Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Od Antarktidy se odlomil ledovec velký jako Lucembursko

Po nárazu dalšího ledovce se od Antarktidy odlomil ledovec o velikosti Lucemburska
Po nárazu dalšího ledovce se od Antarktidy odlomil ledovec o velikosti Lucemburska  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, pes - 
26. února 2010
14:40

Ledovec o váze miliardy tun se před dvěma týdny odlomil od Antarktidy. Informovali o tom v pátek vědci, podle kterých by událost mohla ovlivnit oceánské proudění a tím klima na Zemi.

Ledovec o rozloze 2500 kilometrů čtverečních se po nárazu jiného ledovce odlomil od plovoucího výběžku Mertzova ledovce, který ve východní Antarktidě vystupuje do oceánu zhruba proti australskému Melbourne.

Událost se stala 12. nebo 13. února. Výběžek sledovali vědci z australské organizace, kteří ve spolupráci s francouzskými výzkumníky v tomto takzvaném ledovém jazyku zkoumají ohromné praskliny, uvedla agentura Reuters.

Změní klima na Zemi?

Podle vědců za odlomením ledovce, takzvaným telením, nestojí globální oteplování, posuny ledových ker by ale mohly ovlivnit celosvětově oceánské proudění.

Oba kusy ledu se přesunuly do oblasti, kde vzniká mimořádně chladná a díky větší koncentraci soli hustější voda, která klesá k oceánskému dnu a podobně jako běžící pás zajišťuje proudění vody po celé planetě. Pokud se ledovce posunou na východ nebo na sever, nebudou mít na tyto proudy vliv.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

omega2 ( 26. února 2010 15:42 )

Lidi si mysli, ze si na Zemi muzou vse privlastnit a pro jejich potreby nici prirodu a vubec si neuvedomuji jak dlouho trvalo napr. nez vyroste strom - ale jednoho dne nekomu vadi, ze strom brani slunci,aby svitilo na jejich dum, ktery byl postaven, kdyz byl strom jeste malym stromkem a bylo mozno ho presadit. Myslime si, jestli prijde katastrofa pro celou Zemi tak to nebude behem naseho zivota a nestarame se. A to je od lidi dost smutne.

Zobrazit celou diskusi