Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kosatka zabíjela: Smrt po polibku

Video se připravuje ...
Autor: INT, jos, vk, ČTK - 
25. února 2010
08:07

Mělo to být představení pro děti a jejich rodiče. Nakonec se však show změnila v krvavé drama, které skončilo smrtí ošetřovatelky a cvičitelky Dawn Brancheau (+40). Kosatčí samec Tilikum, který v minulosti už dvakrát zabíjel, opět zaútočil.

Útok přišel po polibku

"Kosatka sebou náhle smekla a velmi rychle proplula kolem skla, vyskočila, popadla cvičitelku za pas a začala s ní zuřivě třást," popsala incident jedna z návštěvnic parku. Podle další svědkyně Brancheau ještě před představením kosatku políbila na nos a všechno vypadalo téměř idylicky. „Za pět minut už byla cvičitelka v bazénu a kosatka s ní mlátila,“ řekla návštěvnice.

Pak zaznělo poplašné zařízení a zaměstnanci parku se vrhli Brancheau zachraňovat, zatímco ostatní vyvedli vyděšené diváky z arény pryč. Běsnění více než pětitunového zvířete cvičitelka nepřežila, utopila se v bazénu. Policie zatím šetří případ jako nehodu. „Žena pravděpodobně uklouzla a spadla do bazénu. Je příliš brzy tvrdit, že ji napadla kosatka,“ oznámil mluvčí místní policie Jim Solomons.

Kosatka Tilikum už zabíjela

Dawn Brancheau se výcviku mořských dravců věnovala 16 let a patřila k nejzkušenějším cvičitelkám zábavního parku SeaWorld ve floridském Orlandu. „Velryby milovala jako své děti,“ řekla o Brancheau její sestra Diane Gross. Park byl zatím uzavřen, co bude s kosatkou, se neví.

Podle deníku Orlando Sentinel má Tilikum pestrou minulost. V roce 1991 údajně zavinil smrt jednoho ze svých cvičitelů v zábavním parku v Kanadě. Poté, co byl prodán na Floridu, došlo k dalšímu incidentu. V roce 1999 byla v jeho akváriu objevena mrtvola muže, který se zřejmě proplížil do zábavního centra po zavírací době a poté se utopil ve studené vodě nádrže. Jeho nahé tělo následujícího dne leželo roztažené na zádech kosatky.

 


Kosatka dravá

Kosatka dravá (Orcinus orca), známá také jako velryba zabiják, je největším zástupcem čeledi delfínovití. Je všestranným predátorem stojícím na vrcholu mořského potravního řetězce, požírá ryby, želvy, ptáky, tuleně, žraloky a také jiné kytovce.

Název „velryba zabiják“ (Killer Whale, používá se zejména v angličtině) odráží její pověst velkolepého a obávaného mořského savce, jak byla popsána již v Historii naturalis římského filozofa Plinia staršího. Pouze u kosatek chovaných v zajetí se vyskytlo několik málo případů, kdy kosatky napadly personál mořského akvária. (wikipedia.org)

kriticka ( 18. března 2010 18:58 )

my lide...jak si porad naivne myslime, ze vsechno muzeme ovladnout a vse nam padne k noham...bohuzel pro nas, priroda je MOCNEJSI a vzdycky BUDE!!!!!!!!!!!!!!

adam55 ( 27. února 2010 18:49 )

adam55 ( 27. února 2010 18:49 )

tijekwonborovy ( 27. února 2010 09:00 )

Víš kolik by ubylo na světě jen lidí, kdyby se měli utratit všichni, kteří někoho zabili? Zvíře jako zvíře.

sigmae13 ( 26. února 2010 13:01 )

zabíjel a oni s ním dál dělali představení pro děti, jsou normální?

Zobrazit celou diskusi