Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Začaly domovní prohlídky kvůli kauze Pandur

Vyšetřovatelé slibují, že všechna obvinění objasní.
Vyšetřovatelé slibují, že všechna obvinění objasní.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
23. února 2010
20:49

Rakouští vyšetřovatelé provedli v domovní prohlídky kvůli podezření na korupci při prodeji transportérů Pandur rakouské firmy Steyr do Česka. Prohledali prostory zbrojovky ve Vídni a byli také u dvou jejích bývalých manažerů.

Vyšetřovatelé nově vzniklého rakouského spolkového úřadu pro předcházení korupci a pro boj s ní (BAK) prohledali firemní prostory zbrojovky Steyr ve Vídni-Simmeringu v pondělí.

Byli také u dvou bývalých manažerů firmy Wolfganga Habitzla a Herwiga Jedlaucnika, jejichž slova reportér MfD nahrál. Později oba uvedli, že si z novináře jen "vystřelili".Fridrich König z BAK řekl, že úřad jednal ze svého rozhodnutí a na ničí podnět. Podle něj se objasní "všechna obvinění rychle za plné spolupráce zúčastněných a firmy Steyr".

Mluvčí zbrojovky nechtěl nejnovější události komentovat. Nynější vlastník - americký koncern General Dynamics - převzal firmu Steyr v roce 2003. Oba vyšetřovaní manažeři tehdy podnik opustili.Habitzlův právník Hermann Heller se snažil o vysvětlení. Jeho mandant je voják z povolání rakouské armády, který byl na dobu působení u Steyru uvolněn ze služby. Oběma bývalým zástupcům zbrojovky se prý zdálo zvláštní, že po tolika letech nějaký Čech jeví tak nápadný zájem o starý příběh.

Aby přišli na to, co za tím vězí, se zvědavcem se podle advokáta setkali a "vodili ho za nos".Kromě BAK se případem začala zabývat i rakouská armáda. Habitzl se totiž vrátil do jejích řad. O případu jednala také česká vláda. Premiér Jan Fischer vyzval nejvyšší státní zástupkyni a policejního prezidenta, aby prověření informací považovali za prioritu. Policejní prezident Oldřich Martinů už rozhodl o zřízení zvláštního vyšetřovacího týmu. Policie se nákupem transportérů za desítky miliard korun zabývala už v roce 2006.

gogo ( 24. února 2010 11:52 )

Tato do nebe volající lumpárna (jedna z mnohých a mnohých) je již dávno zametena pod koberec. Nyní se jen vytahuje volební kostlivec ze skříně .... alias "Kubiceho zpráva" .... Trapné ...

quasimodo ( 24. února 2010 02:38 )

jyrka to ale zase zahraje do kouta a jeste bude socit na ODS. zlodej krici chytte zlodeje

sosacek ( 23. února 2010 23:09 )

..začíná trousit bobky!

Zobrazit celou diskusi