Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Írán prý kupuje technologie k výrobě atomové bomby!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Archív)
Autor: ČTK - 
12. prosince 2009
08:26

Tchajwanská vláda začala prověřovat podezření, že některé tchajwanské firmy pomáhají Íránu získat uran obohacený na úroveň potřebnou k výrobě atomové bomby.

Úřad zahraničního obchodu také zjišťuje možné systémové nedostatky v tchajwanských obchodních předpisech. Informovala o tom dnes agentura AP.

Tchaj-pej tak reaguje na článek, který otiskl britský list The Daily Telegraph. Tvrdí se v něm, že jedna z tchajwanských firem dodala íránskému ministerstvu obrany 100 tlakových převodníků využitelných k získání uranu obohaceného na úroveň nezbytnou ve zbrojním průmyslu.

List se odvolal na nejmenované západní diplomatické zdroje. Podle nich jednali íránští zástupci s několika tchajwanskými podniky o dodávce převodníků a 100 z nich už bylo do Íránu dodáno. Byly prý vyrobeny v evropských podnicích s tchajwanským zařízením.

Tlakové převodníky převádí tlak na analogické elektrické signály. Mají mnohočetné využití a jsou také základní součástí procesu obohacování uranu na úroveň potřebnou ve zbrojení. Írán tuto technologii oficiálně nakupovat nesmí.
USA a další západní země mají podezření, že Írán tajně vyrábí atomovou bombu. Teherán to popírá a tvrdí, že uran obohacuje jen kvůli tomu, aby mohl být soběstačný v dodávce paliva pro své budoucí jaderné elektrárny.

Vyšetřování na Tchaj-wanu údajně nařídil šéf národního bezpečnostního výboru. USA jsou nejvýznamnějším zahraničním partnerem Tchaj-peje, i když Washington považuje Tchaj-wan v souladu s čínskou politikou za součást Číny. Dále mu ale dodává zbraně obranného charakteru a pokračuje v hospodářských, kulturních a politických stycích. Podle analytiků může zpráva o obchodování s Íránem tuto dlouholetou důvěru narušit.

bosomfriend ( 12. prosince 2009 09:54 )

Kdo by je chtěl zastavit , tak vyvolá světovou válku a možná , že to i někdo chce ! Jen válka nastartuje konjukturu a fin. kapital je v tom ohledu velmi zkušený. Tak se nechme , my , nermálné lidé překvapit, jak se svět vypořádá s islamizací celého světa. Církev namísto , aby chodila více mezi lidi , atk jen mamoní. Tak ať se nediví, že stále více lidí opouští církev . Ať svět vyřeří palestinský stát a uklidní se to. To by však musel někdo domluvit Izraelcům.

Zobrazit celou diskusi