Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

´Válečný´ Obama převzal Nobelovu cenu za mír

Barack Obama převzal Nobelovu cenu za mír
Barack Obama převzal Nobelovu cenu za mír  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, brum - 
10. prosince 2009
16:10

Barack Obama ve čtvrtek jako čtvrtý americký prezident převzal na radnici v norském Oslu Nobelovu cenu za mír. A to přesto, že je prezidentem válečného státu.

Získal zlatou medaili, diplom a odměnu deset milionů švédských korun (asi 25 milionů Kč).

Nobelův výbor ho ocenil za snahu o posílení mezinárodní diplomacie a spolupráce.

V projevu po převzetí ceny Obama uznal kontroverzi, které coby čerstvý laureát této prestižní ceny čelí. Podle svých slov vede stát, který je "uprostřed dvou válek" - v Iráku a v Afghánistánu. V obhajobě své politiky ale dodal, že války jsou v jisté situaci nezbytné pro vybojování míru, i když cena za to je vysoká.

Barack Obama převzal Nobelovu cenu za mír Barack Obama převzal Nobelovu cenu za mír | ČTK

Porota vyzdvihla Obamovu vstřícnost vůči muslimskému světu, jeho úsilí o obnovení dialogu na Blízkém východě a snahu o globální jaderné odzbrojení. Výbor jméno laureáta oznámil v říjnu. Čelil pak kritice, že ocenění nového amerického prezidenta bylo předčasné.

Obama ve čtvrtek zopakoval, že nepochybuje o tom, že jiní kandidáti by si ocenění zasloužili více než on. V projevu pak uznal otazníky doprovázející tuto volbu. "Částečně je to proto, že jsem na začátku, a nikoliv na konci své práce na světovém jevišti (...) Ale zřejmě nejhlubší otázka kolem mého ocenění je skutečnost, že jsem vrchní velitel vojsk státu, který je uprostřed dvou válek," řekl Obama. "Jedna z těchto válek je na ústupu. Druhá je konfliktem, který Amerika nevyhledávala, je válkou, v níž při nás stojí dalších 43 států, včetně Norska, ve snaze bránit se... před dalšími útoky," dodal. Uvedl, že si přes to všechno uvědomuje, že je zodpovědný za válečné nasazení tisíců mladých vojáků, z nichž někteří musejí zabíjet a někteří budou sami zabiti.

Obama převzal Nobelovu cenu za mír Obama převzal Nobelovu cenu za mír | ČTK

Obama během projevu i po jeho skončení sklidil velký potlesk od publika, v němž seděla také jeho manželka Michelle, dále norská královská rodina, diplomaté, hudebníci i slavní herci včetně Willa Smithe.

Zatímco ve světě patří Obama k oblíbeným vedoucím politikům, jeho popularita v USA v poslední době klesá. Většina Američanů si stále myslí, že Nobelovu cenu dostal nezaslouženě. Podle aktuálního celostátního průzkumu provedeného Quinnipiackou univerzitou je jen 26 procent obyvatel USA přesvědčeno, že je Nobelova cena za mír ve správných rukou. Opačného názoru je 66 procent.

dreamss ( 10. prosince 2009 16:17 )

Zobrazit celou diskusi