Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Pohřeb siamčat: Hrob zasypali bílými květy

Autor: cas.sk, Lenka Chvostová - 
10. prosince 2009
13:01

AKTUALIZOVÁNO: Se siamskými dvojčaty Šimonem a Jurou, která nepřežila své rozdělení, se rozloučila celá rodina Šestákových i obyvatelé Križovan u Prešova.

V kostele v Križovanech u Prešove byly celé dopoledne vystavené dvě malé bílé rakvičky. Patřily siamským dvočatům Šimonovi a Jurovi, které se ani přes snahu lékařů nepodařilo zachránit.

Dnes se s nimi loučila nejen jejich matka, sourozenci Dominika, Stanka, Vladko, Dominik a manžel Vladimír, ale i celá vesnice. V kostele se shromáždilo více než sto lidí, kteří truchlí společně s rodinou. Zádušní mše začala ve 12:30, po jejím skončení se rodina Šestákových i s celým pohřebním průvodem přesunuli na hřbitov, kde obě rakvičky spustili do připraveného hrobu.

Hrob siamských chlapcov Šimonka a Jurka obsypali bielymi kvetmi. Hrob siamských chlapcov Šimonka a Jurka obsypali bielymi kvetmi. | nov, Nový Čas

Matka dvojčátek plakala nad obrovskou ztrátou, otec Vladimír polykal slzy. Spolu s ostatními truchlícími obsypali hrob Šimonka a Jurka bílými květy.

451597:gallery:true:true

Božena Šestáková (35), matka srostlých dvojčátek Juraje a Šimona, se ve středu po několika týdnech strávených v bratislavské nemocnici Kramáry vrátila domů. Do východoslovenských Krížovan ji přivezla sanitka. Po dlouhé, téměř šestihodinové cestě z Bratislavy do Krížovan byla unavená a potřebovala si odpočinout.

Matka siamských dvojčat Božena Šestáková před svým odchodem z nemocnice. Matka siamských dvojčat Božena Šestáková před svým odchodem z nemocnice. | Tibor Vecan, Nový Čas

Dnes ji totiž čeká den plný smutku. Na místním hřbitově pochovají její dvojčata ve dvou bílých rakvičkách do společného hrobu. Pohřeb bude cirkevní i přesto, že děti nebyly pokřtěné. „Duchovní otec slíbil, že to udělá dodatečně," prozradila Božena.

Po návratu domů smutná a unavená Božena hned ve dveřích objala své čtyři děti i manžela, kteří se jí už nemohli dočkat. „Konečně je zase s námi doma," šťastně prozradila nejstarší Dominika (13). Oddychl si i manžel Vladimír (51), který se musel o jejich čtyři děti postarat sám.

A aby Božena zahnala smutné vzpomínky na Juru a Šimona, chce co nejdřív spálit výbavičku, která na ně čekala. „Všechny věci spálím," řekla rázně.

Doufejme, že díky milujícím dětem i manželovi se paní Boženě podaří brzy na smrt dvojčátek zapomenout.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zirafa ( 11. prosince 2009 20:37 )

dík, aspoň někdo se zdravým rozumem, kdo vidí tvrdou realitu.....

zirafa ( 11. prosince 2009 20:35 )

mě zase hlava nebere jiný věci, např. tvoje komentáře. Ani slepičím ani jiným způsobem jsem jejich matku nepomlouvala, jen jsem napsala, co si o tom myslím.... A kritika?! to už jsi úplně vedle.... Ale tohle asi zase tvoje hlava nepobere.....

znojmacka ( 11. prosince 2009 14:21 )

to je pro sportsmana, aneb můžemevšichni.

znojmacka ( 11. prosince 2009 14:20 )

jak z tý tvojí tragický matematiky na plátně, viď. A už jsme se přejmenovali, abys mohl dál úspěšně otravovat, že, Patriku nebo jak jsi se nazýval. Jestli jsi takovej sportsman, tak si ty blbosti běž někam vyběhat.Akorát ať se stihneš vrátit do vánoc, maminka má pro tebe jistě nějakej dáreček , nejspíš nějakou novou, matematicko-fyzikální tabulku.

znojmacka ( 11. prosince 2009 09:11 )

však kvůli tobě jsem to sem psala.. nezastávám se necitlivých lidí, ale to právě není tvůj případ. Ať si dá ruku na srdce ten, kdo při pohledu na tu mámu nevidí kdesi v pozadí flašku.. a od toho se odvíjející všechno to, co se stalo. Od narození chudáčků maličkých až po mediální humbuk a prachy a zase ta flaška. Jinak jak napsala majojo- siamčata, morčata- to je fakt otřes. Ano, je to realita, ale takto to opravdu zní jako urážka a posměch těm maličkým. Akorát já bych ty dětičky nechala pohřbít spolu, přitulený k sobě, ať nejsou samy na tu věčnost, pusinky malinký..

Zobrazit celou diskusi