Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vetřelci v Bílém domě mohli ohrozit Obamu

Fotografie jasně dokazuje, že se nezvaní hosté dosatli až k prezidentovi Obamovi.
Fotografie jasně dokazuje, že se nezvaní hosté dosatli až k prezidentovi Obamovi.  (Autor: Youtube.com)
Autor: ČTK, oj - 
29. listopadu 2009
10:57

Tajná služba popírala, že vetřelci v Bílém domě mohli ohrozit samotného prezidenta Obamu. Fotografie, kterou v sobotu zveřejnila prezidentská kancelář, však dokazuje opak.

Zachycuje Michaele Salahi, jak si potřásá rukou s Obamou a hovoří s ním. Její muž Tareq stojí vedle nich. Americká Tajná služba přitom dosud tvrdila, že prezident tímto bezpečnostním selháním nebyl ohrožen.

Manželský pár z Virginie nyní nabídl nejmenované americké televizi rozhovor, za který žádá několik stovek tisíc dolarů (miliony korun). Představitel stanice AP pod podmínkou anonymity sdělil, že se na ni obrátil právní zástupce Salahiových s nabídkou interview. Na oplátku prý chtějí šestimístnou částku.

Manželé měli původně vystoupit v pondělí ve známé talkshow zpravodajského kanálu CNN Larry King Live. Svou účast ale podle CNN mezitím odvolali.

Celý skandál propukl poté, co po úterní státní večeři Salahiovi zveřejnil své snímky z recepce na Facebooku. Ty je zachycovaly mimo jiné ve společnosti amerického viceprezidenta Joea Bidena nebo Obamova blízkého spolupracovníka Rahma Emanuela. Pár sice tvrdil, že byl do Bílého domu pozván, podle Tajné služby ale jejich jméno na seznamu hostů nestálo.

Ředitel Tajné služby Mark Sullivan přiznal, že jeho lidé nejspíš vůbec neprověřovali, zda na listině byli. "Ačkoli tito jedinci prošli magnetickým rámem a dalšími stupni kontroly, neměli se vůbec na tuto akci dostat. Je to naše chyba," kál se.

Vyfotili se i s druhým nejmocnějším mužem USA Joe Bidenem Vyfotili se i s druhým nejmocnějším mužem USA Joe Bidenem | Youtube.com

Mluvčí Tajné služby, která má za úkol chránit amerického prezidenta a jeho rodinu, již dříve nevyloučil, že proti manželům bude zahájeno vyšetřování.

Obama svou první státní večeři pořádal na počest indického premiéra Manmóhana Singha. I ten se nevědomky setkal s oběma nezvanými hosty. Na fotografii zveřejněné Bílým domem stojí vedle amerického prezidenta, který se zdraví s Michaele Salahi. Ta podle AP v současnosti usiluje o účast v jedné televizní reality show.

"Tento incident oslabil bezpečnost prezidenta a podkopal naši důvěru v ochranu, kterou od Tajné služby očekáváme," kritizoval ostrahu hlavy státu demokratický poslanec Edolphus Towns, který stojí v čele vlivného výboru pro dohlížení nad činností Sněmovny reprezentantů. Hodlá prý proto iniciovat přezkoumání postupů Tajné služby.

Mluvčí Bílého domu však podle BBC službu ujistil, že má navzdory aféře se Salahiovými prezidentovu plnou důvěru.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

diskutujici ( 29. listopadu 2009 12:20 )

..."Ačkoli tYto jedinci"....

Zobrazit celou diskusi