Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Plicní mor v Číně: Už zemřeli dva lidé. A co u nás?!

Ilustr. foto
Ilustr. foto  (Autor: wikipedie.cz)
Autor: jos, ČTK, pal - 
3. srpna 2009
11:35

Smrt nastává do 24 hodin od nakažení. Úmrtnost přesahuje 90 %. Nejsmrtelnější infekční choroba, plicní mor, kdysi zabila v Evropě 25 milionů lidí. V Číně si teď tato nemoc vyžádala už dva životy. Přijde i k nám?

Úřady uzavřely celé město v provincii, kde mor propukl. Deset tisíc obyvatel zůstává v karanténě. V České republice masivní nákaza prozatím nehrozí. I tak ale lékaři vyzývají všechny, kteří se vrátili z Číny a mají zdravotní komplikace, aby vyhledali lékaře.

„V dnešní době se tato velmi závažná nemoc u nás téměř nevyskytuje,“ říká Kateřina Fabiánová ze Státního zdravotního ústavu v Praze. „V civilizovaném světě je hygiena na vysoké úrovni a jsou k dispozici i účinná antibiotika. Nedá se tedy předpokládat, že by se nemoc rozšířila tak masivně jako v Číně.“

První obětí nemoci v Číně byl dvaatřicetiletý pastevec, druhou jeho sedmatřicetiletý soused. Morem je infikováno dalších deset osob. Většina z nich patří mezi příbuzné prvního zemřelého a nachází se v nemocniční izolaci, kde postupují léčbu. Ostatních zhruba 10 tisíc obyvatel města v převážně Tibeťany obývané provincii je v karanténě. Místní úřady zároveň vyzvaly všechny, kteří navštívili město C’-kche-tchan od poloviny července a mají horečku nebo kašel, aby vyhledali lékaře.

Do postižené oblasti už byl vyslán tým specialistů. Ve městě bylo uzavřeno 80% obchodů a ztrojnásobily se ceny dezinfekčních prostředků a zeleniny. "Lidé tady jsou vyděšeni. Na ulicích je jich jen pár," uvedl místní prodavač potravin a dodal: "V nemocnici jsou policejní hlídky, ale na ulicích města v karanténě nechodí."

Čína se s nákazami moru potýká opakovaně. Jeho plicní varianta se může snadno šířit vzduchem mezi lidmi nebo se přenáší ze zvířat na člověka. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je to nejvzácnější forma moru a jeho příznaky jsou teplota, bolesti hlavy a obtížné dýchání. Způsobuje ho stejný typ bakterie, jako dýmějový mor. Zatímco dýmějový mor se přenáší štípnutím blechy a lze ho léčit pomocí antibiotik, plicní mor patří podle WHO mezi nejsmrtelnější infekční choroby.

Po 2. světové válce jak Spojené státy, tak i Sovětský svaz vyvinuly prostředky k použití plicního moru jako zbraně. Pokusy zahrnovaly různé způsoby podání, sušení ve vakuu... Plicní mor ve spreji tak zůstává podle některých stále největší hrozbou.

Zatímco dýmějový mor se přenáší štípnutím blechy a lze ho léčit pomocí antibiotik, plicní mor patří podle WHO mezi nejsmrtelnější infekční choroby. Člověk na něj může zemřít už do 24 hodin od nakažení.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pivka ( 3. srpna 2009 08:43 )

Probůh, už ho konečně vykopněte ze všech diskuzí. Fakt už je trapnej !!!!

rimmer5 ( 3. srpna 2009 08:41 )

Proboha už neotravujte s vnucováním všelijakych soutěží a podobných blbostí.

Zobrazit celou diskusi