Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Obama dělal výčepního: Na pivo pozval policistu a profesora

Barack Obama pozval znepřátelené strany na pivo do Bílého domu
Barack Obama pozval znepřátelené strany na pivo do Bílého domu  (Autor: AFP)
Autor: ČTK, šim - 
31. července 2009
08:57

Americký prezident Barack Obama se opět ukázal. Ve čtvrtek pozval na pivo harvardského profesora Henryho Louise Gatese a policistu Jamese Crowleyho, aby si v zahradě Bílého domu vyjasnili problém, který rozvířil debatu o rasismu.

O co šlo?
Bělošský policista James Crowley totiž 16. července zatkl černocha Henryho Louise Gatese u profesorova domu v Cambridge za nespolupráci a černoch Obama to komentoval jako hloupý zákrok. Obamovi vzápětí klesla o sedm procent popularita mezi americkými bělochy a naopak získal 11 procent mezi menšinami.

Pivo se pilo v zahradě Bílého domu u kulatého, bílého stolku poblíž Oválné pracovny. Prezident přišel jen v košili, Crowley i Gates v obleku. Přítomen byl i viceprezident Joe Biden, rovněž v košili. Obama o schůzce řekl, že to byla přátelská konverzace, při níž se dověděl, že Gates a Crowley si už předtím společně své názory vyjasňovali. "Vždy jsem věřil, že to, co nás spojuje, je silnější než to, co nás rozděluje. Jsem si jist, že to se stalo dnes večer tady, a doufám, že jsme všichni schopni se z toho poučit," sdělil Obama v prohlášení po schůzce.

Co pánové pili?
Každý z přítomných si dal svou oblíbenou značku, Obama americký Bud Light, Crowley v Kanadě vyráběný Blue Moon, Gates jamajský Red Stripe a Biden ležák Buckler.

Seržant Crowley se 16. července ke Gatesovu domu dostavil kvůli hlášení o vloupání. Gates se vracel ze zahraniční cesty, neměl klíče a požádal řidiče, aby mu pomohl se do domu dostat. Žena, která to viděla z chodníku, oznámila policii vloupání. Podle policistů se Gates choval agresivně, takže byl nakrátko zadržen. Profesor tvrdí, že byl zatčen, jelikož je černoch.

Obama je dlouholetý Gatesův přítel a těsně po incidentu řekl, že považuje chování policie za hloupé. Bylo to na tiskové konferenci a před kamerami, takže se vzápětí rozvířila celonárodní debata. Podle mnohých prezident urazil Crowleyho i celou cambridgeskou policii. Veřejnost ztratila rázem zájem o Obamovu reformu zdravotnictví, takže se prezident po dvou dnech rozhodl k tématu vrátit doznáním, že měl volit slova opatrněji.

Obama situaci vidí jako poučný moment a doufá, že se tím podpoří dialog na téma rasy. Bílý dům dal najevo, že iniciativa by v tomto případě měla vyjít odjinud než od administrativy. "Myslím, že je to případ, na který se hodí prezidentovo úsloví: 'vláda nemůže vyřešit všechny vaše problémy'," řekl mluvčí Bílého domu Robert Gibbs. Gates původně žádal omluvu, Gibbs ale řekl, že to nebude účelem čtvrteční schůzky. Na otázku, zda bude prezident dělat prostředníka, odpověděl: "Ne, výčepního."

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

paila ( 1. srpna 2009 10:52 )

USA má podobný problém jako ČR, pouze v jednom případě se jedná o černochy a v druhém o romy. Pokud je černoch anebo rom zatčen anebo napaden bělochem jde o rasismus, je-li to obráceně, tedy běloh je napaden černochem či romen, tak jde pouze o nutnou sebeobranu ze strany černocha nebo roma. Na mě taky jednou sousedka chtěla zavolat policajty a to jen proto, že jsem se vrátila o týden dřiv z dovolené a ona si myslela, že mám v době zloděje. naštěstí se to vysvětlilo. Nevidím problém v tom, že dotyčná zavolala policii, ale v tom, že napadený profesor to nedokázal vysvětlit v klidu, pokud se rozčiloval a nevysvětlil situaci,tak se vůbec nedivim, že ho zatlkli, USA je plné bláznů a šílenců a tak má policajt vědět, že tamten rozčílený chlap zrovna ztratil klíče od vlastního domu.

Zobrazit celou diskusi