Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

CIA prý léta tajila mučení teroristů

Dick Cheney
Dick Cheney  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, oj - 
12. července 2009
09:37

CIA prý osm let zatajovala Kongresu informace o tajném protiteroristickém programu. Postupovala tak údajně na příkaz bývalého viceprezidenta Dicka Cheneyho. Ředitel CIA už dřív popřel, že by jeho agentura Kongres klamala ohledně tvrdých vyšetřovacích metod a týrání vězňů podezřelých z terorismu.

Předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů totiž v květnu CIA a administrativu exprezidenta George W. Bushe obvinila z toho, že klamaly o donucovacích metodách při vyšetřování podezřelých z terorismu. Prý ji v letech 2002 a 2003 ujišťovaly třeba o tom, že se nepoužívá takzvaný waterboarding, tedy mučení vodou.

364456:gallery:true:true

Americký ministr spravedlnosti Eric Holder zvažuje podání podnětu k vyšetřování metod výslechů z dob Bushovy administrativy. Rozhodne o něm v příštích týdnech. Zkoumání by se mělo zaměřit i na případný podíl agentů CIA na výsleších.

Times s odvoláním na dva zdroje uvedl, že nynější šéf CIA o Cheneyho nařízení neinformovat o protiteroristickém programu kongresmany mluvil minulý měsíc na uzavřeném jednání s bezpečnostními výbory Kongresu. Zdroje z bezpečnostní služby i Kongresu deníku řekly, že CIA program zahájila po teroristických útocích z 11. září. Uvedly ale, že se nikdy nerozběhl a netýkal se výslechů či věznění.

List dodal, že se mu Cheneyho vyjádření nepodařilo získat. Cheney patřil v Bushově administrativě k zastáncům použití kontroverzních vyšetřovacích metod u podezřelých z terorismu, uvedla agentura Reuters. V řadách republikánů podle ní bývalý viceprezident vystupuje jako kritik národní bezpečnostní politiky Baracka Obamy. Ten letos Panettu do funkce šéfa CIA jmenoval. Nový ředitel podle Timesu utajený protiteroristický program ukončil, jakmile se o něm dozvěděl od svých podřízených. Hned o tom také informoval Kongres.

gogo ( 12. července 2009 11:58 )

Zcela určitě !!

Zobrazit celou diskusi