Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Čeští Romové zaplavili Toronto. V útulcích není k hnutí

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Ilustrační foto - AFP)
Autor: ČTK, brum - 
12. června 2009
13:57

Čeští Romové nadále přijíždějí hledat bezpečí před útoky neonacistů do Kanady. Od letošního ledna do dubna jich přiletělo již 1077 a útulky pro žadatele o azyl v jižním Ontariu jsou už přeplněné.

Napsal to v pátek kanadský deník The Sun.

"V útulku Armády spásy v Peelu se musí stovka Romů stravovat na směny, protože ubytovna je přeplněná. Je to jeden z příznaků letošní exploze počtu žadatelů o azyl z řad českých Romů v Ontariu," píše list na svých internetových stránkách.

Romové podle něj zaplavují Toronto, oblast Peel a Hamilton, aby unikli neonacistickému bití a zápalným bombám. Za loňský rok požádalo v Kanadě o azyl kvůli údajné diskriminaci 853 českých Romů. Mezi nynějšími žadateli je i renomovaná novinářka Anna Poláková a její syn Marek, který byl prý krutě zbit skinheady.

Představitelé regionu Peel a Toronta mají tento víkend jednat s vládními představiteli o dodatečných zdrojích, aby zvládli tento příval, řekla listu Sue Ritchieová, manažerka útulkového programu Peelského regionu.

"Jsme přeplněni od února, kdy to začalo," dodává Joann Lamecková, výkonná ředitelka útulkového programu Armády spásy.

Romské rodiny, čítající někdy až 14 lidí, se tísní již měsíce ve dvou útulcích a dvou pronajatých hotelích, což vyžaduje, aby jim oběd byl podáván na dvě až tři směny. "Personál už je unavený, ale není to žádná velká krize," uvedla Lamecková.

Peelský region žadatele několik týdnů nepřijímal, ale před dvěma týdny jim opět otevřel dveře. Útulky v Torontu se o Romy starají také. "Náš systém je flexibilní, využíváme smlouvy s motely," uvedla manažerka Pat Anderson.

List připomíná, že počet žadatelů o azyl z řad českých Romů vzrůstá od zrušení vízové povinnosti v listopadu 2007. Zmiňuje také dubnový případ žhářského útoku ve Vítkově na Opavsku, při němž utrpěla těžké popáleniny dvouletá dívka a její rodiče. Romská menšina odhadovaná na 250.000 osob uspořádala 3. května svůj první celostátní protest proti neonacistickým útokům, dodává.

Cituje již známé výroky ředitele romského komunitního centra v Torontu Paula Saint Claira, původně emigranta z Košic, že situace Romů v Česku se zhoršuje, ale že jsou to lidé, kteří aspoň mají na odjezd peníze, když všechno prodají. Na Slovensku a v Maďarsku ještě více Romů čelí stejné situaci, ale jsou chudší, a proto neodjíždějí.

List připomíná také vyjádření kanadského ministra pro občanství, přistěhovalectví a multikulturalismus Jasona Kenneyho, podle nějž lze jen těžko uvěřit, že by Česko bylo ostrovem perzekuce v Evropě. Podle ministrova mluvčího "vláda sleduje situaci velmi pozorně".

Ačkoli hodně Romů svou žádost o azyl zase stáhne, za letošek dosud 75 procent žadatelů status uprchlíka získalo, za loňský rok to bylo 90 procent, řekl mluvčí listu. Ze 404 žadatelů, kteří přijeli od dubna, zatím žádný nedokončil příslušné pohovory. Imigrační úřad vyslal v březnu do Česka delegaci prozkoumat situaci, její zpráva ale dosud nebyla zveřejněna, uzavírá kanadský deník.