Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

U jihoafrických břehů uvízly desítky kytovců

Záchranáři se snaží zachránit uvízlé kytovce
Záchranáři se snaží zachránit uvízlé kytovce  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, šim - 
30. května 2009
15:47

U pobřeží Jihoafrické republiky uvízlo v sobotu víc než pět desítek kulohlavců, o jejichž životy začali bojovat záchranáři vybavení technikou. Pokoušejí se kytovce dostat zpět do vody pomocí buldozerů.

Mluvčí jihoafrického ústavu specializovaného na záchranné práce na moři Craig Lambinon sdělil agentuře Reuters, že vždy, když se podaří zvíře dostat do vody, připlave zpět k pláži. Tři z 55 kytovců už zahynuli a záchrannou operaci ztěžuje silný vítr a vlny. "Není to lehká situace," přiznal Lambinon.

K pláži u Kommitjie se nahrnulo kromě záchranářů několik set zvědavců a dobrovolníků, což zablokovalo hlavní příjezdovou silnici. Lambinon požádal veřejnost, aby se držela dál od místa a nekomplikovala záchranu.

Skupina kulohlavců, v níž jsou dospělí jedinci i mláďata, se na pláži objevila za špatného počasí v 07:30 SELČ.

Kulohlavci černí se ve vodách omývajících JAR hojně vyskytují a je oblíbenou zábavou Jihoafričanů vyjíždět na moře zvířata pozorovat. Tito příbuzní delfínů v dospělosti dosahují až sedmi metrů a váží přes čtyři tuny. Proč se tak početná skupina přiblížila k pláži, zatím není jasné.

hani ( 30. května 2009 17:42 )

Ano, to jsou porucha v genetycke nahravke. Jsou velka nakaza genami-mutantami. Hned to jsou bezna vec - vedle pobrezi Australie. Zvire jako lide, kdy spatne ne chteji zit. Ne funguje instinkt samoobrany. Infekce setrela zapis prirody. Proc zeleni ne hleda takovu hruzu a ne leci? Psychiatri ne leci ani lide ani zvire. Jenom konstatace faktu.

Zobrazit celou diskusi