Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

ATENTÁT na královnu: Řidič zabiják vjel do lidí, 4 mrtví!

Nehoda během Dne královny v Holandsku
Nehoda během Dne královny v Holandsku  (Autor: AFP)
Autor: rvs, pet - 
30. dubna 2009
17:15

ŠOKUJÍCÍ VIDEO: Slavnostní průvod holandské královny se změnil v krvavou lázeň. Šílený řidič vjel do davu lidí. 4 mrtví a 13 zraněných! Všude krev, zděšení a nářek raněných...

 

Strašlivý masakr se stal během tradiční oslavy Dne královny ve městě Apeldoorn 90 kilometrů od Amsterdamu. Auto královnu Beatrix minulo jen o několik metrů! Podle holandských úřadů šlo o atentát. Tomu nasvědčuje i videozáznam, na němž je zřejmé, že řidič směřoval auto přímo mezi účastníky průvodu a vůbec se nesnažil brzdit!

Ve chvíli, kdy královský průvod pomalu projížděl po hlavní ulici, prorazil automobil ve vysoké rychlosti policejní zátarasy, rozmetl kordon a skončil svou šílenou jízdu nárazem do sloupu památníku na druhé straně silnice. Podle nejnovějších zpráv byl řidič v těžkém stavu převezen do nemocnice, kde je hlídán policií.

Účastníci průvodu byli z masakru v šoku. "Oslava byla pokojná do té doby, než jsme zaslechli velkou ránu. Všichni se otáčeli a viděli lidi, jak letí vzduchem. Mysleli si, že je to hloupý žert, pak jsme ale viděli to rozmlácené auto a vypukla panika. Uvědomili jsme si, že se stalo něco strašného," řekl jeden ze svědků nehody.

Nehoda během Dne královny v Holandsku Nehoda během Dne královny v Holandsku | AFP

Masakr dal celé celé oslavě Dne královny pořádně hořkou pachuť. "Vzhledem k nehodě byly zrušeny veškeré oslavy spojené se Dnem královny," uvedla v prohlášení nizozemská královská rodina.

"Její veličenstvo královna jménem svým, i ostatních čelnů královské rodiny vyjadřuje šok z incidentu a obětem incidentu i jejich rodinám skládá hlubokou soustrast," stojí dále v oficiálním prohlášení královské rodiny.

Řidičovo jméno nebylo oznámeno. Podle policie jde o osmatřicetiletého Nizozemce bílé pleti, který nemá žádné záznamy v trestním rejstříku ani o něm není známo, že by trpěl nějakou duševní poruchou.

Podle svědkyně, kterou citovala agentura AP, se auto zdálo značně poškozené již předtím, než projelo davem a narazilo do památníku. Není zatím jasné, jak mohlo proniknout do prostoru oslav, když ten předtím policie uzavřela.

Nehoda během Dne královny v Holandsku Nehoda během Dne královny v Holandsku | AFP

Zobrazit celou diskusi