Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Novináři, který hodil boty po Bushovi, snížili trest

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, brum - 
7. dubna 2009
16:50

Ze tří na jeden rok snížil v úterý irácký odvolací soud trest novináři Muntadaru Zajdímu, který v prosinci na tiskové konferenci v Bagdádu hodil botami po tehdejším americkém prezidentovi Georgi Bushovi.

Rozsudek z poloviny března byl zmírněn proto, že novinář nebyl nikdy předtím trestně stíhán. Informovaly o tom agentury s odvoláním na šéfa týmu Zajdího obhájců a na mluvčího soudu.

Zajdí, jemuž za útok na zahraniční hlavu státu hrozil podle iráckých zákonů až patnáctiletý trest, trval na své nevině. Svůj čin vysvětlil jako přirozenou reakci na zločiny spáchané na iráckých lidech. Obhajoval se tím, že pocítil mimořádné emoce tváří v tvář "člověku odpovědnému za zločiny spáchané v Iráku".

Svým činem si Zajdí, který pracoval pro televizi Al-Bagdadíja, získal mnoho příznivců především v arabském světě. Lidé ho označovali za hrdinu a na mnoha místech demonstrovali za jeho propuštění.

Vynesený rozsudek odmítli jako tvrdý a v rozporu se zákony Zajdího obhájci, kteří proti verdiktu podali odvolání. Kriticky na něj zareagovala i mezinárodní organizace Reportéři bez hranic (RSF) a proti jeho "nepřiměřenosti" protestovala i Mezinárodní federace novinářů (IFJ).

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi