Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

V Iráku zřídí Saddámovi Husajnovi muzeum!

Saddám Husajn
Saddám Husajn  (Autor: Archív)
Autor: ČTK, jos - 
4. dubna 2009
17:10

Iráčané chtějí otevřít muzeum, jehož sbírku budou tvořit obrazy, sochy, zbraně, nábytek a další předměty, jež v minulosti patřily bývalému prezidentovi Saddámu Husajnovi.

Sdělil to zástupce ministerstva cestovního ruchu a památek Abdaz Zahra Talkaní.

"Tyto předměty náleží iráckému lidu. Pokusíme se pro ně najít velký objekt. Myslím, že k tomu bude vhodný jeden z prezidentských paláců v Bagdádu," řekl Talkaní. Nepochybuje o tom, že se takové muzeum stane jednou z největších atrakcí irácké metropole.

Dosud nashromážděné předměty byly nalezeny po mezinárodní invazi, jíž byl Saddám v roce 2003 svržen. Některé z nich jsou uloženy v bagdádském Národním muzeu, jež bylo po invazi vybrakováno a až letos v únoru znovu otevřeno. Věci patřící Saddámovi ale nejsou součástí expozice.

Americká armáda Saddámovy zbraně nejdřív uložila ve skladu v Tadží severně od Bagdádu a později převezla do Abú Ghrajbu, který je blíž hlavnímu městu. "Chceme ty předměty i zbraně ukázat všem Iráčanům a příštím generacím turistů z celého světa," řekl americký velitel Franco Nieves.

Saddám se dostal k moci v roce 1979 a svržen byl po dobytí Bagdádu v dubnu 2003. Američtí vojáci ho v prosinci téhož roku zadrželi ve skrýši poblíž jeho rodiště. V listopadu 2006 ho irácký tribunál odsoudil k smrti oběšením za podíl na masakru více než 140 šíitů z města Dudžail. Rozsudek byl vykonán na konci roku 2006. Saddámovým pádem skončila v Iráku vláda menšinových sunnitů. Od voleb jsou u moci většinoví šíité, které Saddámova vláda pronásledovala.

gogo ( 4. dubna 2009 21:14 )

Kolik tisíců životů Iráčanů mají na svědomí jejich "osvoboditelé" - Američané ? Kdy budou popraveni vrazi těchto nevinných obětí ?

Zobrazit celou diskusi