Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Transparent proti radaru málem vítal Obamu

Jak by zareagoval Obama na tento nápis?
Jak by zareagoval Obama na tento nápis?  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, jos - 
4. dubna 2009
13:14

Aktivisté z hnutí Nenásilí vyvěsili na pražském mostě Legií transparent proti umístění amerického radaru v ČR. Nápis "Yes, we can say no to US military base" (Ano, můžeme říci ne americké vojenské základně) rozvinuli směrem k Žofínu, tedy s Pražským hradem za zády.

Akce, která souvisí s návštěvou amerického prezidenta Baracka Obamy v české metropoli, skončila po zhruba 45 minutách. Demonstranti transparent zase svinuli.

"Chceme poslat vzkaz Baracku Obamovi, chceme mu připomenout ten jeho předvolební slogan Yes, we can, neboli My můžeme, my to zvládneme. A chceme mu říct, že většina obyvatel České republiky si nepřeje pobyt cizích vojáků na našem území a že pevně věříme, že to jeho nové americké vůdcovství, o kterém mluvil v předvolební kampani, bude znamenat i změnu v zahraniční politice Spojených států směrem od militarizace k hledání řešení diplomatickou cestou," řekl novinářům mluvčí hnutí Jan Tamáš.

Dodal, že rozvinutí transparentu je symbolickou akcí a upozornil na nedělní protestní shromáždění. Příznivci hnutí mají nejprve dopoledne v pražské Nerudově ulici sestavit "netradiční živý nápis".

Z Můstků se pak má centrem Prahy vydat "pochod Neviditelných". "Oblékneme se do bílých kombinéz a bílých masek a půjdeme průvod Prahou, abychom poukázali na skutečnost, že většina obyvatel České republiky, kteří si nepřejí pobyt cizích vojáků na našem území, je jakoby neviditelná, neboť vláda pokračovala v jednáních a v podstatě dodnes neodvolala ten projekt a občany v podstatě ignoruje," řekl Tamáš.

Natočte nebo vyfoťte Obamu v Praze! Své snímky a videa můžete posílet na naší e-mailovou adresu online@ringier.cz. Nejlepší z nich zvřejníme a odměníme honorářem.

komarius ( 4. dubna 2009 14:44 )

BRAVO,BRAVO ,BRAVO,

Zobrazit celou diskusi