Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Vůdce KLDR má nástupce: Nejmladšího syna

Kim Čong-il
Kim Čong-il  (Autor: AFP)
Autor: ČTK - 
15. ledna 2009
16:21

Severokorejský vůdce Kim Čong-il, který se zotavuje z vážné nemoci, údajně vybral jako svého nástupce v čele země svého třetího, nejmladšího syna. Uvedla to jihokorejská média.

"Domníváme se, že Kim Čong-il vybral jako následovníka svého syna Kim Čong-wua, který se narodil jeho třetí manželce Ko Jong-i, a v tomto smyslu dal také kolem 8. ledna instrukce Korejské straně práce," citovala agentura Jonhap zprávu jihokorejské rozvědky.

Podle agentury Jonhap jmenování pětadvacetiletého Kim Čong-wua, který studoval ve Švýcarsku a působí v armádě, bylo v severokorejské komunistické straně naprosto nečekané, ačkoli Kim Čong-wu je považován za inteligentního, přemýšlivého mladíka a otcova oblíbence.

Šestašedesátiletý Kim Čong-il prodělal loni v srpnu údajně mozkovou mrtvici a podle některých médií utrpěl v říjnu druhou. Severokorejská média tyto informace popírají a ujišťují, že vůdce je v pořádku, což dokládají četnými fotografiemi z akcí, jichž se údajně účastní.

Spekulace o Kimově zdravotním stavu vyvolávají obavy o budoucnost KLDR, která pracuje na vývoji jaderné zbraně, jejíž hospodářství je v troskách a obyvatelstvo stále na pokraji hladomoru.

Otázka Kimova nástupnictví je ale přísně střeženým tajemstvím tohoto izolovaného komunistického státu a nikdo mimo Kimovu rodinu a důvěrníky zřejmě nemá o situaci jasno.

Kim má tři syny - nejstarší osmatřicetiletý Kim Čong-nam byl dlouho považován za favorita v nástupnictví, dokud nebyl v roce 2001 zadržen, jak se s falešným pasem snaží vstoupit do Japonska s údajným přáním navštívit Disneyland. Podle jiné verze ale chtěl tento vysoký důstojník severokorejské vojenské špionážní služby v Japonsku koupit citlivé technologie. V posledních letech žije Kim Čong-nam pohodlným životem v Macau, kde je vídán, jak večeří a popíjí v módních restauracích či se baví v kasinech. Má velkou nadváhu.

Prostředního sedmadvacetiletého Kim Čong-čula prý otec považuje za příliš slabého, aby mohl stanout v čele KLDR. V listopadu 2007 byl nicméně jmenován náměstkem vedoucího oddělení agitace a propagandy (organizačního oddělení) vládnoucí Korejské strany práce, což je klíčový post komunistického aparátu v zemi.

Kim Čong-il převzal vládu nad Severní Koreou po smrti svého otce v roce 1994 a má v zemi absolutní moc.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi