Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Další hrozba pro nejstatečnější miminko Česka: Dominika (2) ohrožuje nový vir!

Autor: Tomáš Koníček - 
18. února 2017
16:27

Přetěžký začátek života má Dominik (2) z Ostravy. Chlapec má vzácný typ leukemie, už od 6. týdnu života. Po druhé transplantaci kostní dřeně ho pustili lékaři na Vánoce domů. Jenže teď je klučina znovu v nemocnici, v pražském Motole!

Nejstatečnější miminko Česka totiž nyní ohrožuje nový vir. První transplantace kostní dřeně u Dominika nevyšla, tu druhou absolvoval po dlouhém pobytu v nemocnici v druhé polovině loňského října.

Když ho pak po dalších dvou měsících pustili na Vánoce domů, byl tam jen měsíc. Na začátku února musel znovu do Motola.

„Před devíti dny jsme byli přijati do nemocnice s vysokými hodnotami viru, který ještě Domča neměl. O týden později jsme se dozvěděli, že hodnoty klesly. V pátek jsem se ale dozvěděla, že vystoupal HPV vir a že má novou bakterii v pusince,“ popsala na Facebooku situaci chlapcova maminka Nikol (25).

Lékaři podle ní ale dělají, co se dá, a léčba vypadá dobře. „Nasadili jiná antibiotika a ta konečně zabírají. Tak snad to bude zabírat dál, abychom mohli zpět do domácí léčby,“ přeje si Nikol.

Její syn má ale problémy s jídlem. S bolestivou pusou to nezvládá. „Skončili jsme zpátky na sunaru a pije přes stříkačky,“ vysvětlila jeho maminka. Dominikovi je ale každým dnem lépe. I díky tomu se Nikol mohla pochlubit videem, kde je její chlapeček pořádně rozesmátý.

Lymfoblastická leukemie

V mladých buňkách jeho kostní dřeně se množily bílé krvinky lymfocyty, které potlačovaly normální krvetvorbu. Nemocné děti (ročně v Česku takhle onemocní asi tři kojenci) jsou unavené, bledé a trpí infekcemi.

Nedostatek krevních destiček se pak často také projeví krvácením z nosu, z dásní, nadměrnou tvorbou modřin (jako u Dominika) nebo tvorbou červených krvavých teček na kůži.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi